Hrvatsko
društvo
ekonomista

Heinzelova 4a
Zagreb 10000
tel. 01/46 00 888
fax. 01/46 50 366
e-mail: hde@ingbiro.hr

facebook

linkedin

Arhiva

Natječaj „Nagrada Hrvatskog društva ekonomista“

Na temelju članka 5. Pravilnika o „Nagradi Hrvatskog društva ekonomista“, Odbor za dodjelu nagrade Hrvatskog društva ekonomista dana 31. svibnja 2023. raspisuje natječaj za „Nagradu Hrvatskog društva ekonomista“. Natječaj je dostupan na poveznici.

[Objavljeno 31. 05. 2023.]

Ekonomska politika Hrvatske u 2024.

Hrvatsko društvo ekonomista vas poziva da se pridružite vodećim ekonomskim znanstvenicima i stručnjacima na 31. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista koje se održava od 8. do 10. studenoga 2023. u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji.

Ove godine HDE će se zajedno sa sudionicima na savjetovanju okvirno baviti sljedećim temama:

 • Buduća ekonomska politika – novi izazovi
 • Održivi, inovativni i otporni turizam
 • Nove tehnologije – umjetna inteligencija i izazovi za ekonomiju i korporativni sektor
 • Ekonomski aspekti građevinskog sektora i ključne razvojne teme
 • Druge aktualne teme od gospodarskog značenja.

Vidimo se u Opatiji!

[Objavljeno 01. 06. 2023.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 25. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. emer. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu Skupštinu.
OVDJE

[Objavljeno 17. 05. 2023.]

Zahvala sudionicima jubilarnog 30. savjetovanja

Zahvaljujemo svim visokim gostima, predavačima, moderatorima, panelistima i sudionicima koji su se odazvali pozivu Hrvatskog društva ekonomista i sudjelovali u programu jubilarnog 30. savjetovanja. Ponovno su s nama bili i studenti ekonomskih fakulteta i njihovi dekani te i svima njima zahvaljujemo što su svojim sudjelovanjem pridonijeli da savjetovanje prođe u odličnom tonu i atmosferi. Savjetovanje ne bi bilo moguće bez truda i angažmana naših partnera i sponzora te im ovim putem zahvaljujemo.
Pozivamo vas da ostanete u kontaktu s nama i pratite naš rad na Facebook stranici HDE-a.

[Objavljeno 17. 11. 2022.]

Održana redovna izborna Skupština

Dana 18. svibnja 2022. održana je na poziv predsjednika Društva redovna izborna Skupština Hrvatskog društva ekonomista na kojoj su razriješeni dosadašnji članovi tijela te za sljedeće mandatno razdoblje 2022. – 2026.
Izabrani novi članovi upravnih i izvršnih tijela Udruge.

[Objavljeno 19. 05. 2022.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 25. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. emer. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu izbornu Skupštinu. Poziv je dostupan na poveznici.

[Objavljeno 10. 05. 2022.]

Zahvala sudionicima 29. tradicionalnog savjetovanja

Iznimno nam je zadovoljstvo što smo u trenutnim zahtjevnim pandemijskim okolnostima uspješno organizirali i održali 29. tradicionalno savjetovanje. Zahvaljujemo svim visokim gostima, predavačima, moderatorima, panelistima i sudionicima koji su se odazvali pozivu Hrvatskog društva ekonomista i sudjelovali u programu savjetovanja.

[Objavljeno 13. 12. 2021.]

Najava 29. tradicionalnog savjetovanja

Najavljujemo da će se 29. tradicionalno savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista održati 10., 11. i 12. studenoga 2021. u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji.
Uskoro više o programu, predavačima i temama.

[Objavljeno 15. 03. 2021.]

Održan online znanstveni dio savjetovanja

Sukladno epidemiološkim mjerama, znanstveni dio 28. tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista Ekonomska politika u 2021. ‒ Hrvatska poslije pandemije održan je 6. studenoga 2020. online te je tom prilikom objavljen i zbornik radova iz svih područja ekonomije i poslovne ekonomije te s aktualnim temama koje su povezane s COVID-19 okolnostima, uključujući mjere ekonomske politike, utjecaj na sektore, buduća ekonomska kretanja i druge povezane teme. Zahvaljujemo svim izlagačima, moderatorima i recenzentima što su svojim radom doprinijeli održavanju skupa.

Zbornik radova možete pogledati ovdje.

[Objavljeno 15. 03. 2021.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 25. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu Skupštinu.
OVDJE

U skladu s Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, redovna Skupština održat će se putem aplikacije Teams. Molimo sve članove koji žele sudjelovati da svoju e-mail adresu pošalju na bmilanovic@ingbiro.hr kako bi mogli dobiti poveznicu za sudjelovanje. Poveznicu ćemo Vam poslati u ponedjeljak, 28. prosinca 2020. u 15.00 sati na Vašu e-mail adresu.

[Objavljeno 18. 12. 2020.]

Ekonomska politika Hrvatske u 2021.

Ekonomska politika Hrvatske u 2021. – Hrvatska poslije pandemije

Poštovani, cijenjene kolegice i kolege, dragi prijatelji HDE-a,

obavještavamo Vas da je Hrvatsko društvo ekonomista zbog novonastale epidemiološke situacije odlučilo odgoditi 28. tradicionalno savjetovanje o ekonomskoj politici koje se trebalo održati od 4. do 6. studenoga 2020. u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma u Zagrebu.

Stožeru civilne zaštite Grada Zagreba uputili smo molbu za suglasnost za održavanje savjetovanja te smo dobili mišljenje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ da bi se sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Gradu Zagrebu održavanje skupova na kojima se očekuje veći broj sudionika trebalo organizirati virtualno.

Ako epidemiološke mjere to budu dopuštale, savjetovanje će se održati potkraj veljače 2021. godine, o čemu ćemo Vas obavijestiti tijekom siječnja.

Ljubazno Vas molimo da prihvatite našu ispriku te se nadamo da će se epidemiološka situacija popraviti i da će se steći uvjeti za održavanje savjetovanja.

Predsjedništvo HDE-a

[Objavljeno 19. 10. 2020.]

Zahvala sudionicima 27. tradicionalnog savjetovanja

Još jedno uspješno savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista priveli smo kraju, a da bude tako uspješno u velikoj mjeri pridonijeli su naši dragi visoki gosti, predavači, moderatori i panelisti, najbolji studenti ekonomskih fakulteta te svi ostali sudionici.

Ovim putem zahvaljujemo i našim partnerima i sponzorima te predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović na pokroviteljstvu. Bez njih održavanje savjetovanja ne bi bilo moguće.

Veliko hvala i divnim studentima koji su sudjelovali na 3. danu savjetovanja, Danu studenata ekonomskih fakulteta, u sklopu Panela 2. Riječi koje ste nam uputili s pozornice bile su iznimno nadahnjujuće, kao i vaši životopisi te trud i napor koji ulažete da se pokrenu vaša studentska i šira društvena zajednica.

Pozivamo vas da ostanete u kontaktu s nama i pratite naš rad na Facebook stranici HDE-a. Rado bismo čuli i vaše prijedloge, kritike i pohvale, stoga nam se slobodno obratite.

[Objavljeno 11. 11. 2019.]

Novi glavni urednik Ekonomskog pregleda

Glavni urednikGlavni odbor Hrvatskog društva ekonomista 19. lipnja 2019. godine jednoglasno je donio odluku o imenovanju prof. dr. sc. Josipa Tice za novoga glavnog urednika znanstvenog časopisa Ekonomski pregled. Ova odluka stupa na snagu 5. srpnja 2019. godine.

Prof. dr. sc. Tica se svojim dugogodišnjim radom i stručnošću nametnuo kao logičan izbor. Redoviti je profesor na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje je ostvario značajan doprinos u području makroekonomije i urbane ekonomike. Ujedno je dugogodišnji član Hrvatskog društva ekonomista i član Glavnog odbora te aktivno sudjeluje u aktivnostima Udruge.

Na čelu ovog cijenjenog časopisa zamijenit će dosadašnjeg urednika dr. sc. Gorana Buturca kojem Hrvatsko društvo ekonomista ovim putem zahvaljuje na iznimno aktivnom i plodonosnom dvogodišnjem angažmanu.

[Objavljeno 10. 07. 2019.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 25. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu Skupštinu.
OVDJE

[Objavljeno 29. 04. 2019.]

Zahvala sudionicima 26. tradicionalnog savjetovanja

Hrvatsko društvo ekonomista želi zahvaliti svim visokim gostima, predavačima, moderatorima i panelistima, najboljim studentima ekonomskih fakulteta te svim sudionicima koji su pridonijeli da 26. tradicionalno savjetovanje: Ekonomska politika Hrvatske u 2019. bude iznimno uspješno.

Savjetovanje ne bi bilo moguće bez truda i angažmana naših partnera, pokrovitelja i sponzora te im ovim putem zahvaljujemo.

Posebno želimo istaknuti odlične studente koji su dali velik doprinos diskusiji na 2. danu savjetovanja u sklopu Panela 3. i Danu studenata ekonomskih fakulteta. Raduje nas vaš entuzijazam i energija kojom pristupate rješavanju gorućih ekonomskih pitanja.

S naše strane, mi ćemo i dalje nastojati širiti ekonomsku riječ i misao te ustrajati u organizaciji ovoga skupa jer smatramo da je neophodan i da predstavlja jedinstveno mjesto okupljanja hrvatske ekonomske prakse i znanosti.

Vaši prijedlozi, kritike i pohvale uvijek su dobrodošli, a do sljedećeg susreta pozivamo Vas da ostanete u kontaktu s nama i pratite naš rad na Facebook stranici HDE-a.

[Objavljeno 12. 11. 2018.]

Održana redovna izborna Skupština

Dana 10. svibnja 2018. održana je na poziv predsjednika Društva redovna izborna Skupština Hrvatskog društva ekonomista na kojoj su razriješeni dosadašnji članovi tijela te za sljedeće mandatno razdoblje 2018. – 2022. izabrani novi članovi upravnih i izvršnih tijela Udruge

[Objavljeno 02. 05. 2018.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 25. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu izbornu Skupštinu.
OVDJE

[Objavljeno 02. 05. 2018.]

Jubilarno 25. tradicionalno savjetovanje

Ekonomska politika hrvatske u 2017

Završilo je jubilarno 25. tradicionalno znanstveno-stručno savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2018." koje je od 8. do 10. studenoga 2017. okupilo 70-ak predavača, panelista, autora i moderatora koji su svojim prilozima i aktivnim sudjelovanjem u programu pridonijeli da ovo Savjetovanje ispuni svoju tradicionalnu misiju povezivanja znanosti, struke, gospodarskog sektora i nositelja odlučivanja s ciljem analize stanja hrvatskoga gospodarstva te davanja prijedloga ekonomskih politika za sljedeću godinu.
Zahvaljujemo pokroviteljici – predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović na podršci hrvatskoj ekonomskoj znanosti.
Iskrene zahvale i svim visokim gostima, predavačima, moderatorima i panelistima, top studentima ekonomskih fakulteta, našim partnerima, sponzorima te svima koji su svojim angažmanom pridonijeli da Savjetovanje bude iznimno uspješno.
Trudit ćemo se i dalje biti aktualni, sadržajni i inovativni kako bismo sljedeće godine ne samo zadržali ovu razinu kvalitete nego bili još i bolji. Vaši prijedlozi, kritike i pohvale uvijek su dobrodošli.
Organizacijski odbor

Povodom 25. obljetnice Hrvatskog društva ekonomista izdali smo Spomenicu (1,06 MB) u kojoj smo dali osvrt na 25 godina djelovanja Društva i na radove objavljene u Ekonomskom pregledu i zbornicima radova sa savjetovanja.

[Objavljeno 16. 01. 2018.]

Ekonomski pregled 6/2016.

Ekonomski pregled - naslovnicaIzašao je broj 6. Ekonomskog pregleda, zadnji broj pod palicom glavnog urednika dr. sc. Ivana Teodorovića.

Sljedeći broj već je u pripremi od strane nove redakcije i novoizabranog glavnog urednika dr. sc. Gorana Buturca.

Zadnji broj časopisa pogledajte na stranicama hde.hr ili na Portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske.

S. Jurišić [27.02.2017.]

O aktualnim ekonomskim temama

O aktualnim ekonomskim temamaDr. sc. Branimir Lokin, dugogodišnji član Hrvatskog društva ekonomista, prati trendove i redovito vodi blog o aktualnim ekonomskim temama. Upućujemo na najnoviji članak u kojem analizira globalne bilančne trendove razmjene i zaključuje da svjetsko gospodarstvo ulazi u proces deglobalizacije, što se potvrđuje usporenijim gospodarskim rastom i efektima koji iz toga proizlaze. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.


*ekonomija *HrvatskoDruštvoEkonomista *Branimir Lokin *tekuća platna bilanca


S. Jurišić [17.02.2017.]

Novi glavni urednik Ekonomskog pregleda

Dr. Goran Buturac, dr. Dražen Kovačević i prof. Josip Tica na Skupštini HDEPredsjedništvo i Glavni odbor Hrvatskog društva ekonomista na 10. sjednici izabrali su novoga glavnog urednika znanstvenog časopisa Ekonomski pregled – dr. sc. Gorana Buturca, što je potvrđeno i na Skupštini održanoj 15.2.2017. Dr. Goran Buturac, znanstveni savjetnik u Ekonomskom institutu, Zagreb, izabran je na temelju kriterija znanstvene izvrsnosti zahvaljujući njegovom uspješnom doprinosu hrvatskoj ekonomskoj znanosti koji se ogleda u brojnim znanstvenim i stručnim člancima, istraživačkom radu na području makroekonomije, ekonomije međunarodne razmjene, ekonomskih prognoza, financijske analize i planiranja, gdje i donosi nove znanstveno utemeljene spoznaje. Dr. Goran Buturac je dugogodišnji član Hrvatskog društva ekonomista, član Glavnog odbora i sudjeluje u aktivnostima Udruge, posebno u promociji ekonomskih znanosti i osvješćivanju javnosti o aktualnim ekonomskim temama na znanstveno-stručnim savjetovanjima HDE-a.

Prof. Ljubo Jurčić u ime predsjedništva i Glavnog odbora HDE-a posebno je zahvalilo dr. sc. Ivanu Teodoroviću na dosadašnjem angažmanu i velikom doprinosu održanju visoke razine kvalitete Ekonomskog pregleda. Zaslužni znanstvenik dr. sc. Ivan Teodorović, dosadašnji glavni urednik, i dalje će surađivati kao član Uredništva.

S. Jurišić [17.02.2017.]

Redovna Skupština

Objavljen je poziv na redovnu godišnju Skupštinu Hrvatskog društva ekonomista ovdje.
Molimo članove da potvrde svoj dolazak najkasnije do 13.2.2017.
Skupština je otvorena svim članovima Udruge, a svi koji se žele učlaniti ili platiti članarinu za ovu godinu, mogu to učiniti ovako.
Za sva pitanja kontaktirajte nas na hde@ingbiro.hr.    

ČESTITKA

čestitka

Održana konferencija

Osijek 2016

Znanstveno-stručna konferencija uz javnu raspravu
“POLJOPRIVREDA, DEMOGRAFIJA I NOVE TEHNOLOGIJE”
Hrvatsko društvo ekonomista, HGK – Županijska komora Osijek i Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku

u petak, 22.04.2016. godine (od 10 do 14 sati) organizirali su Znanstveno-stručnu konferenciju kojom se, u obliku panela i pozvanih predavanja raspravilo o aktualnoj problematici hrvatske poljoprivrede, prehrambene industrije i srodnih industrija, demografskom deficitu (koji je najizražajniji upravo u ovoj Regiji) i novim tehnologijama koje mogu povećati produktivnost i inovativnost upravo u širem području djelatnosti povezanih s poljoprivredom. Cjelovit program: Program konferencije.

Izvadak iz medija:

 • Glas Slavonije, Do 2050.godine izgubit ćemo 300.000 ljudi, ovdje.
 • HRT radio, Uvjet za razvoj Hrvatske je poljoprivreda, ovdje.

Zahvaljujemo svim sudionicima, gostima predavačima, panelistima i suorganizatorima što su svojim angažmanom pridonijeli kvaliteti i uspjehu osječke Konferencije!

S. Jurišić [25.04.2016.]

Najava Konferencije

Osijek 2016

Znanstveno-stručna Konferencija i javna stručna rasprava na temu "Poljoprivreda, demografija i nove tehnologije"

Organizator: Hrvatsko društvo ekonomista u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i HGK  Županijskom komorom Osijek

Vrijeme: 22. travnja (petak) 2016., od 10,00 do 14,00 sati

Mjesto: HGK Županijska komora Osijek, Europske avenije 13, Osijek

razmak

Sudjelovanje: U programu Konferencije u svečanom i uvodnom dijelu uz domaćina sudjeluju organizatori i pozvani uzvanici, a nakon pozvanih predavanja dr. sc. Gorana Buturca iz Ekonomskog instituta u Zagreb i prof. dr. sc. Dražena Živića iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar, u panel raspravi sudjelovat će članovi Hrvatskog društva ekonomista, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog udruženja poslodavaca, Instituta Ivo Pilar te znanosti i struke. Sudionici skupa su pozvani gospodarstvenici, članovi HGK Županijske komore Osijek, članovi HUP-a, studenti Sveučilišta u Osijeku.

Prijava: Ulaz na Konferenciju je slobodan bez plaćanja kotizacije, ali uz prethodnu pisanu prijavu. Prijavni obrazac u prilogu.

razmak

Cilj Konferencije: Cilj ovoga projekta Hrvatskog društva ekonomista je  jačanje  suradnje znanosti,  civilnog društva, Sveučilišta i gospodarstva kako bismo kroz dijalog, raspravu i razmjenu mišljenja između partnera pridonijeli ostvarivanju razvojnog puta, u ovome slučaju s fokusom na područje Slavonije. Konferencija ima za cilj otvaranje javne stručne rasprave na temu poljoprivrede, demografije i novih tehnologija,  uz promociju ekonomskih znanosti te osvješćivanje i propitivanje uloge i značaja reafirmacije slobode i širine ekonomskih istraživanja u procesu rješavanja složenih društvenih problema.

Program Konferencije: Ovdje (PDF 1.47 MB)

Sažetak pozvanih predavanja:

Makroekonomska slika prehrambene industrije Republike Hrvatske,
dr. sc. Goran Buturac

Prehrambena industrija pokazala je veliku otpornost prema recesiji iz 2008. godine, ali najnoviji trendovi potvrđuju snažan konkurencijski pritisak i potrebu jačanja izvozne konkurentnosti. Nedovoljna diversifikacija proizvodnih i tržišnih struktura ukazuje na neiskorištene potencijale razvoja i potrebu većeg ulaganja u inovacije i razvoj novih proizvoda. Među analiziranim izvoznim segmentiranim tržištima, hrvatska prehrambena industrija je najbolje pozicionirana na tržištu CEFTA-e. Tu je najveći broj proizvoda s komparativnim prednostima, najveći stupanj diversifikacije izvoza te relativni i apsolutni vanjsko-trgovinski suficit. U odnosu na druge industrijske sektore prehrambena industrija ima treći najveći multiplikativni učinak na output koji ostvaruje hrvatska ekonomija, što potvrđuje strateški karakter ove djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo. Potencijali jačanja konkurentnosti prehrambenog sektora prepoznaju se u nastavku procesa rasta izvozne orijentiranosti, sve većoj zastupljenosti na brzo rastućim tržištima, rastu potrošnje hrane, ulaganjima u inovacije i razvoj novih proizvoda te ulaganjima u razvoj novih tržišta.

Depopulacija Hrvatske – činjenice i moguća/potrebna rješenja,
prof. dr. sc. Dražen Živić

Hrvatska se danas nalazi u dubokoj demografskoj krizi uzrokovanoj brojnim, složenim i dugoročnim destabilizacijskim čimbenicima kretanja i razvoja stanovništva te negativni dinamički i strukturni demografski trendovi postaju sve više ozbiljnom prijetnjom društvenoj stabilnosti i ekonomskom razvoju zemlje. Hrvatska gubi stanovništvo i prirodnim i mehaničkim putem, a posebno negativan proces u demografskom razvoju Hrvatske jest starenje stanovništva. Sve to produbljuje neravnotežu u funkcionalnim dobnim skupinama važnim za buduću reprodukciju, ali i za formiranje ekonomski aktivnog stanovništva, tj. radne snage. Iako je depopulacija u svim svojim oblicima opći proces u Hrvatskoj, postoji određena populacijska polarizacija koja se indicira i na razini administrativnih jedinica (županije, gradovi, općine) i na razini naselja (urbana/ruralna), odnosno regija (npr. Kontinentalna/Jadranska Hrvatska). Demografsko osiromašenje Hrvatske, napose sve izraženije populacijsko pražnjenje, bitan su činitelj prostorne, odnosno regionalne razvojne neravnoteže. Nužno je osmisliti i provesti sveobuhvatne poticajne mjere aktivne demografske politike u najširem smislu riječi, i s motrišta društveno-gospodarskog napretka, ali i sa stajališta nužne skrbi o nacionalnoj sigurnosti i hrvatskim strateškim interesima.

razmak

Programski odbor:

prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, (predsjednik)

prof. dr sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

dr. sc. Mladen Mlinarević, dopredsjednik Hrvatskog društva ekonomista

prof. dr. sc. Ivan Teodorović, glavni urednik Ekonomskog pregleda

Organizacijski odbor:

mr. sc. Snježana Jurišić, glavni tajnik Hrvatskog društva ekonomista, (predsjednica)

doc. dr. sc. Nataša Drvenkar, koordinatorica EFOS-HUP suradnje, Ekonomski fakultet u Osijeku

Zoran Kovačević, dipl. oec., predsjednik HGK Županijske komore Osijek

S. Jurišić [04.04.2016.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 25. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu Skupštinu.

::: Ovdje :::

S. Jurišić [17.02.2016.]

Završeno 23. tradicionalno savjetovanje

hde 2016

Završilo je 23. tradicionalno savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2016." koje je od 11. do 13. studenoga okupilo 70-ak predavača, panelista, autora i moderatora koji su svojim prilozima i aktivnim sudjelovanjem u programu pridonijeli da ovo Savjetovanje ispuni svoju tradicionalnu misiju povezivanja znanosti, struke, gospodarskog sektora i nositelja odlučivanja s ciljem analize stanja hrvatskoga gospodarstva te davanja prijedloga ekonomskih politika za sljedeću godinu...                                                                                  više

S. Jurišić [18.11.2015.]

hde 2016

Savjetovanje se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

hde 2016

CILJ I PROGRAM

Cilj 23. tradicionalnog savjetovanja je nastavak dugogodišnje inicijative Hrvatskog društva ekonomista koje kao organizacija civilnog društva podržava i zalaže se za dijalog, suradnju i partnerstvo predstavnika ekonomske znanosti i struke te općenito zainteresirane javnosti za ekonomska pitanja s javnim i državnim institucijama i kreatorima politika.

Savjetovanje podrazumijeva da demokracija, uspješno gospodarstvo i tehnologija, na čemu se temelji razvoj i bogatstvo zemlje, nije ostvarivo bez uključivanja znanja i znanosti. Upravo je zato savjetovanje i zamišljeno kao platforma uspostavljena za otvoreni dijalog svih relevantnih aktera o aktualnom stanju i perspektivama za gospodarski rast i razvoj Republike Hrvatske pod okriljem ekonomske znanosti.

Kao rezultat savjetovanja očekuju se prijedlozi za smjernice razvoja gospodarstva i odgovarajućih ekonomskih politika za 2016. godinu.

Program savjetovanja sastoji se od plenarnih predavanja pozvanih predavača, prijavljenih izlaganja i panel rasprava. Savjetovanje se odvija tijekom tri dana prema sljedećim tematskim cjelinama:

 • Ekonomska politika Hrvatske u 2016. godini
 • Demografski problemi Hrvatske
 • Razvoj Hrvatske kao digitalne ekonomije i društva
 • Može li Hrvatska riješiti makroekonomske neravnoteže
 • Hrvatska zaduženost – ima li izlaza
 • Tržište rada i perspektive
 • Aktualna istraživanja mladih znanstvenika

Predviđeni su paneli o digitalnoj ekonomiji, o ključnim ekonomskim pitanjima, mogućnostima rješavanja makroekonomskih neravnoteža, izlazu iz hrvatske zaduženosti, perspektivama tržišta rada i o rezultatima aktualnih ekonomskih istraživanja.

PROGRAM SAVJETOVANJA - PREUZMITE OVDJE

Organizacijski odbor

mr. sc. Snježana Jurišić, glavna koordinatorica – hde@ingbiro.hr
dr. sc. Katarina Bačić
prof. dr. sc. Branko Blažević
doc. dr. sc. Tomislav Ćorić
prof. dr. sc. Ljubo Jurčić
dr. sc. Dragan Kovačević
dr. sc. Mladen Mlinarević
prof. dr. sc. Josip Tica
Kamilo Vrana, dipl. ing.

KLJUČNI DATUMI

15. rujna 2015. - otvorene rane prijave
1. listopada 2015. – zadnji rok za predaju radova
23. listopada 2015. - redovne prijave
11. studenoga 2015. - svečano otvaranje
11. – 13. studenoga 2015. - trodnevni program savjetovanja

S. Jurišić [12.10.2015.]
koordinatorica 23.TSHDE

NAJAVA

Poštovana publiko, cijenjene kolegice i kolege, dragi prijatelji HDE-a,

u ovom brzom vremenu stalnih promjena naše tradicionalno savjetovanje čvrsta je točka za pregled aktualnog stanja hrvatskoga gospodarstva te za raspravu i iznošenje ideja i prijedloga za rješavanje ekonomskih problema pod okriljem ekonomske znanosti.

Hrvatsko društvo ekonomista sa zadovoljstvom najavljuje 23. tradicionalno savjetovanje o ekonomskoj politici Hrvatske u 2016.

11., 12. i 13. studenoga 2015. / Grand Hotel Adriatic / Opatija

Savjetovanje se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

Poziv za slanje radova

Poštovani članovi, kolege i suradnici,
Pozivaju se zainteresirani autori da sažetke radova ili gotove radove najkasnije do 1. rujna 2015. pošalju na hde@ingbiro.hr.
S obzirom na vremensko ograničenje trajanja savjetovanja, Znanstveno-stručni odbor će na temelju pristiglih sažetaka odabrati tematske radove koji će biti uključeni u program savjetovanja, dok će pristigli radovi koji prođu uređivačku recenziju biti objavljeni u Zborniku radova 23. tradicionalnog savjetovanja.
Svi autori će biti obaviješteni o prihvaćanju radova za Zbornik te o mogućnosti prezentacije rada na savjetovanju.
Konačni i cjeloviti radovi za objavu u Zborniku predaju se najkasnije do 1. listopada 2015., a prihvatljiva dužina rada je do 15 kartica.
Upute autorima su ovdje, a za dodatne upite stojim vam na raspolaganju.

S. Jurišić [16.7.2015.]
koordinatorica 23.TSHDE

OKRUGLI STOL

okrugli stol

Okrugli stol održao se 22. svibnja 2015. u sklopu proširene sjednicu gospodarskog vijeća ŽK Zadar u organizaciji HGK – Županijske komore Zadar.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gospodarskog vijeća ŽK Zadar Dario Jurin, uz pozdrav dobrodošlice stotinjak prisutnih gospodarstvenika, predstavnika institucija i lokalne uprave. Dario Jurin je predstavio financijske rezultate poslovanja gospodarstva Zadarske županije u 2014. godini te je iznio neke pokazatelje ovogodišnjih gospodarskih kretanja. Skupu su se obratili gradonačelnik Božidar Kalmeta i dožupan Božidar Longin, koji su iznijeli dobre primjere dosadašnjeg razvoja Zadra s osvrtom na uspješno provedene projekte.

 Drugi dio sjednice obilježila je panel-rasprava koju je vodio dopredsjednik HDE-a dr. sc. Mladen Mlinarević, a u kojoj su sudjelovali članovi Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista, prof. dr. Mato Crkvenac, dr. sc. Branimir Lokin, prof. dr. Ljubo Jurčić, doc. dr. sc. Tomislav Ćorić, dr. sc. Dragan Kovačević, prof. dr. Lovorka Galetić, prof. dr. Jože Perić i Dario Jurin, dipl.oec. Posebno naglašavamo da je prof. Lovorka Galetić dobila nagradu Zagrepčanka godine, na čemu joj sa zadovoljstvom čestitamo .

Panelisti su u konstruktivnom dijalogu argumentirali svoje poglede o mogućim pravcima izlaska iz krize, uz prijedloge za rješavanje problema državnog duga, deficita proračuna, nezaposlenosti, izvoza i drugih gorućih problema u hrvatskom gospodarstvu. U raspravi su sudjelovali mnogi gospodarstvenici iznoseći svoje aktualne probleme te su od uglednih ekonomista tražili pomoć u njihovu rješavanju.

Sve su popratili i mediji s naglaskom da je ovo prvi susret Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista i gospodarstvenika članova komore u Hrvatskoj. Vidi članak u Zadarskom listu.

S. Jurišić [1.6.2015.]

OKRUGLI STOL

Okrugli stol

S. Jurišić [15.5.2015.]

REFLEKSIJE I PORUKE 22.TRADICIONALNOGA SAVJETOVANJA HRVATSKOG DRUŠTVA EKONOMISTA

hde 2013

Tradicionalni skup ekonomista u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista održan je u Opatiji od 12. do 14. studenoga 2014. Savjetovanje je održano pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića.

Zahvaljujemo svim sudionicima, gostima predavačima i partnerima koji su svojim sudjelovanjem dali doprinos kvaliteti i zanimljivosti Savjetovanja te naznačili pravce za buduće djelovanje te zahvala sponzorima koji su omogućili uspješno odvijanje Savjetovanja.

Cilj savjetovanja prvenstveno je bio da se razmijene istraživački rezultati i stručna mišljenja o rezultatima ekonomske i razvojne politike u godini 2014. i ujedno da se daju bitne naznake za ekonomsku i razvojnu politiku u godini 2015., s pogledom na mogućnosti razvitka u srednjoročnom razdoblju, a prikaz Savjetovanja s refleksijama i porukama pripremio je prof. dr. sc. Ivan Teodorović:

Refleksije i poruke Savjetovanja (pdf 290 KB)

S. Jurišić [5.12.2014.]

Održana redovna Skupština

Dana 17. lipnja 2014. održana je na poziv predsjednika Društva redovna izborna Skupština Hrvatskog društva ekonomista na kojoj su razriješeni dosadašnji članovi tijela te za sljedeće mandatno razdoblje 2014. – 2018. izabrani novi članovi upravnih i izvršnih tijela Udruge.

S. Jurišić [18.6.2014.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 27. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu izbornu Skupštinu.
OVDJE - (pdf 125 KB)

Nakon 21. tradicionalnog savjetovanja

hde 2013

Završilo je 21. tradicionalno savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2014." koje se od 13. od 15. studenoga 2013. održavalo u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji. Zahvaljujemo pokrovitelju - predsjedniku Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivi Josipoviću na podršci hrvatskoj ekonomskoj znanosti te svim predavačima i panelistima koji su svojim prilozima i aktivnim sudjelovanjem u radu savjetovanja obogatili i uveličali naše tradicionalno savjetovanje, koje već 21 godinu održavamo s osnovnom misijom povezivanja znanosti, struke, gospodarskog sektora i predstavnika vlasti radi razmjene ideja i pogleda o konceptu i strategiji razvoja Republike Hrvatske. Cilj savjetovanja bilo je analizirati sve bitne segmente hrvatskoga gospodarstva i osnove ekonomske politike za iduću godinu i jedna od poruka je da je krajnje vrijeme da se pronađe novi model razvoja i rasta koji će uz uvažavanje šireg okvira ekonomske politike Europske unije, s kojim se kao članica trebamo uskladiti, ali i uzimajući u obzir i vlastitu specifičnu poziciju i dugoročni koncept strategije i razvoja, pokrenuti Hrvatsku iz stagnacije i depresije te gospodarske eutanazije koja nam prema dr. sc. Željku Lovrinčeviću prijeti. O aktualnim problemima i razvojnim ograničenjima te poziciji hrvatske ekonomske politike u okviru Europske unije izlagali su osim njega prof. dr. sc. Boris Cota, prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, prof. dr. sc. Josip Tica, prof. dr. sc. Ivan Mencer, prof. dr. sc. Mato Crkvenac, dr. sc. Saša Drezgić, dr. sc. Sandra Švaljek, dr. sc. Tihomir Domazet, Ivana Maletić i mnogi drugi istaknuti hrvatski ekonomisti. Glavni uvod o stanju i perspektivi hrvatskoga gospodarstva dao je predsjednik HDE-a prof. dr. sc. Ljubo Jurčić koji je istaknuo poticanje domaće potrošnje, što bi povećalo i proizvodnju bez koje se ne mogu riješiti problemi hrvatskoga gospodarstva. Sastavni dio savjetovanja bila su i tri panela: o industrijskoj politici koji je moderirao dr. sc. Žarko Primorac, o investicijskim potencijalima i ograničenjima, gdje je raspravu moderirao dr. sc. Dragan Kovačević, te o konkurentnosti hrvatskoga turizma u odnosu na ekonomsku politiku koji je vodio prof. dr. sc. Branko Blažević. U nastavku dobre regionalne suradnje u radu savjetovanja sudjelovali su i dr. sc. Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije, i izaslanik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Saša Marić koji su pridonijeli temi savjetovanja prezentacijom stanja u regiji. Zaključke i poruke sa savjetovanja pripremit će dr. sc. Ivan Teodorović i bit će objavljeni u Ekonomskom pregledu i na našim internetskim stranicama.

Zahvaljujemo našoj cijenjenoj publici, svim sudionicima i sponzorima Agrokoru, Eurohercu i Croatia osiguranju, koji su svojim doprinosima omogućili da se organizira ovo savjetovanje.

O programu savjetovanja više ovdje.

S. Jurišić [20.11.2013.]

Kopaonik biznis Forum

Kopaonik biznis Forum

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista prof. Ljubo Jurčić i dopredsjednik dr. Mladen Mlinarević sudjelovali su kao gosti na 20. Kopaonik biznis Forumu koji je od 13. do 15. ožujka organizirao Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije.

O Programu i sudionicima Foruma više ovdje.

S. Jurišić [18.3.2013.]

Predstavljanje knjige

"Svekolika hrvatska kriza" - prof. dr. sc. Vladimir Veselica

predstavljanje knjige

Dana 23. siječnja 2013. u velikoj dvorani Školske knjige predstavljena je najnovija knjiga počasnog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista prof. dr. sc. Vladimira Veselice. Knjiga "Svekolika hrvatska kriza" rezultat je višeljetne potrage vrsnoga znanstvenika za istinom. Hrvatska gospodarska i socijalna zbilja sfera su njegova interesa i on bogatstvom ideja i misli znanstvenim metodama otkriva dileme, slabosti, stranputice, prepreke, i sve probleme s kojima se susrećemo i borimo dok tražimo optimalne putove u neizvjesnu budućnost.

Autor obrađuje aktualna pitanja ekonomskog, društveno-političkog i socijalnog sustava te tumači fenomene i kategorije vezane uz hrvatsku zbilju u vrijeme globalne krize. Obujam od 700 stranica vodi nas kroz uzroke i posljedice krize, ocjene gospodarskih kretanja i financijske infrastrukture, preko geopolitike i geoekonomije do globalizacije i refleksije na Hrvatsku, i na kraju vizije o novom svijetu s novom ekonomijom, jer prije svega Vladimir Veselica jest vizionar i to ga izdvaja od ostalih ekonomskih pisaca. Knjigu su predstavili recenzenti akademik Vladimir Stipetić i prof. dr. sc. Dragomir Vojnić, prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, dr. sc. Marko Veselica i domaćin dr. sc. Ante Žužul. Predstavljanje je vodio dopredsjednik HDE-a dr. sc. Mladen Mlinarević.

S. Jurišić [25.1.2013.]

Postanite član Hrvatskog društva ekonomista

HDE skupština, ožujak 2012.Usvojen je prijedlog predsjedništva u sastavu: prof. Ljubo Jurčić, dr. Mladen Mlinarević, mr. Snježana Jurišić, i Skupština HDE-a je donijela odluku o načinu učlanjivanja i visini članarina za 2012. godinu. Članarina iznosi 200,00 kn za fizičku osobu, 600,00 kn za pravnu osobu, 100,00 kn za umirovljenike i 50,00 kn za studente. Za pretplatu na papirnato izdanje časopisa Ekonomski pregled potrebno je izdvojiti još 200,00 kn pa tako npr. na godišnjoj razini za 400,00 kuna fizička osoba - član Hrvatskog društva ekonomista dobiva sva prava jamčena Statutom, dostavu časopisa Ekonomski pregled na traženu adresu, zatim popust za sudjelovanje na tradicionalnom godišnjem kongresu hrvatskih ekonomista te druge pogodnosti. Glavni odbor HDE-a poziva sve zainteresirane da se učlane u Udrugu te tako postanu dijelom osviještenog korpusa koji daje svoj doprinos razvoju ekonomske struke i znanosti te promicanju i zaštiti profesionalnih standarda.

Prema Statutu redovnim članom Udruge može postati svaki poslovno sposobni državljanin Republike Hrvatske koji posjeduje diplomu ekonomskog fakulteta, kao i ostali akademski građani te fakultetski obrazovane osobe koje se stručno i znanstveno bave ekonomskim pitanjima. Ispunjenjem prijavnice i plaćanjem članarine te pretplate na časopis Ekonomski pregled osim što se postaje članom, pomaže se i rad Udruge, promicanje ekonomske struke i znanosti te izlaženje najstarijeg znanstvenog časopisa u ovom dijelu Europe, koji je s izlaženjem započeo davne 1935. godine. Više o učlanjivanju, pravima i obvezama članova vidi pod Registracija.

Skupština je osim rasprave o članarinama usvojila izvješće za prošlu godinu te program za 2012. koji osim redovnih aktivnosti obuhvaća i organizaciju savjetovanja:

 • Priprema i organizacija SEE Menadžment Foruma, u suradnji s Savezom ekonomista Srbije i IEDC – Poslovnom školom Bled, Beograd, rujan 2012.
 • Priprema i izvedba godišnjeg 20. tradicionalnog savjetovanja o ekonomskoj politici Hrvatske, Opatija, 14., 15. i 16. studenoga 2012.
 • Organizacija Okruglog stola na temu vizije Hrvatske do 2020.

I u 2012. godini Udruga će i dalje raditi na promicanju informiranja i edukacije te osim organizacijom savjetovanja i drugim akcijama intenzivno pridonositi aktiviranju hrvatskih znanstvenih i drugih potencijala kako bi pridonijeli boljoj suradnji politike i znanosti te kreiranju kreativnih rješenja za održivi razvoj Republike Hrvatske.
Tako i ovaj put pozivamo predstavnike ekonomske znanosti i struke, ali i druge aktere gospodarskog i političkog života te poslovne scene da se angažiraju u punoj mjeri u procese oblikovanja kreativnih rješenja za postojeće probleme i za održivi razvoj Hrvatske.

S. Jurišić [23.03.2012.]

Aktivnosti

slika savjetovanja Od 6. do 8. ožujka 2012. Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije organizira Kopaonik Biznis Forum na temu ekonomske budućnosti Srbije. Kao gosti na ovome značajnom savjetovanju sudjeluju i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista prof. dr. sc. Ljubo Jurčić i dopredsjednik Hrvatskog društva ekonomista dr. sc. Mladen Mlinarević, koji će se osvrnuti na ekonomsku situaciju u regiji s naglaskom na Hrvatsku i perspektive za gospodarski oporavak. Projekcije predviđaju rast BDP-a u Hrvatskoj do 0,8 posto u 2012. godini, uz značajno povećanje neizvjesnosti oko budućih kretanja.

U slučaju nastavka nestabilnosti u eurozoni, analitičari ne isključuju mogućnost da hrvatsko gospodarstvo uđe u novu recesiju, koja bi mogla ostaviti snažne posljedice na gospodarstvo kroz daljnji gubitak radnih mjesta i potrebu za snažnim strukturnim prilagodbama u nepovoljnom okruženju. Budući da se i prema prema prvim službenim prognozama Europske komisije očekuje da eurozona godinu 2012. završi u recesiji, a hrvatsko gospodarstvo je u gotovo svim aspektima povezano s onim Europske unije i eurozone – za očekivati je da će ova prognoza imati izrazito negativan utjecaj na sve buduće ekonomske analize i predviđanja o kretanju hrvatskog BDP-a u 2012. godini, a tako i na zemlje u regiji.

S. Jurišić [6.3.2012]

Novosti

slika savjetovanjaUšli smo u novu 2012. godinu puni iščekivanja i želja za pomakom na bolje. Izbori su pokrenuli promjenu, nova Vlada na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem izašla je s prijedlogom mjera koncentrirajući se ponajprije na smanjenje rashoda kako bi s proračunom pokazali da misle ozbiljno i da im je cilj spriječiti daljnji pad kreditnog rejtinga zemlje. U uštedama na rashodnoj strani od 4,6 milijardi kuna  dvije milijarde kuna uštedjet će se na rashodima za zaposlene u javnom sektoru, a milijardu na poticajima za poljoprivredu.
Neće biti otpuštanja ni smanjenja plaća u javnom sektoru, nego će se smanjiti dosadašnji veliki broj prekovremenih sati, ukinuti dodatno nagrađivanje, te otkazati ugovore o djelu i na određeno vrijeme.
Smanjit će se neke poreze i doprinose, pogotovo one koji opterećuju gospodarstvo, a rupu u proračunu nadoknadit će se dizanjem stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) sa sadašnjih 23 na 25%. Poduzetnici to ocjenjuju dobrim koracima, kao i prijedloge za rješavanje nelikvidnosti. Vlada pak, pri svemu tome osobito naglašava važnost investicija i novoga zapošljavanja.

Smjernice za pripremu proračuna nagovještavaju čvrste korake prema smanjenju deficita, što bi uz ostale poteze moglo biti dovoljno za dobivanje povjerenja financijskih tržišta.

Na referendumu za Europsku uniju većina hrvatskih državljana  izjasnila se ZA i to je također otvorilo  nadu da krećemo prema nekoj svjetlijoj budućnosti prije svega zbog političke i demokratske stabilnosti koju omogućuje članstvo u EU, ali i konkurentnosti u gospodarstvu te unutarnje društvene uređenosti.

No, što se realno događa u našem i europskom gospodarstvu iz ekonomskog kuta? Većina ekonomskih stručnjaka predviđa jačanje krize u EU, novi val recesije i ne odustaje od pesimističnih prognoza. Očekuje se daljnji pad realnog BDP-a, rast nezaposlenosti, smanjenje investicija, lošije punjenje proračuna od očekivanja, viša inflacija... Stabilizacija ekonomija eurozone i prvi učinci reformi u domaćem gospodarstvu trebali bi omogućiti blagi oporavak tek u 2013. kada bi Hrvatska i službeno ušla u Europsku uniju. A što nas čeka tada? Sigurno još veći izazovi nego što su bili tijekom pregovora i prilagodbe. Po ulasku predstoji nam borba za profiliranje, argumentiranje, dokazivanje i predstavljanje naše zemlje toj  novoj velikoj europskoj obitelji, što će podrazumijevati stvaranje partnerstva, povezivanje i koaliranje na temelju zajedničkih interesa, a prvo trebamo dobro znati koji su naši interesi.

Na tome tragu i Hrvatsko društvo ekonomista u ovoj godini najveći dio svoga  programa posvećuje viziji Hrvatske za iduće razdoblje

- organizacijom Okruglog stola na temu Hrvatska – vizija razvoja do 2020., koji će se održati ovoga proljeća i kojim započinjemo projekt Hrvatska 2020 u sklopu kojeg bi se izradila strategija razvoja,

- 20. tradicionalnog savjetovanja o ekonomskoj politici Hrvatske, koje se održava 14. – 16. studenoga 2012. u Opatiji, te

- kao suorganizator Menadžment Foruma o regionalnoj suradnji ove jeseni u Beogradu.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i podrže našu inicijativu.

S. Jurišić [02.02.2012.]