Hrvatsko
društvo
ekonomista

Heinzelova 4a
Zagreb 10000
tel. 01/46 00 888
fax. 01/46 50 366
e-mail: hde@ingbiro.hr

facebook

linkedin

Arhiva

Inovativna poduzeća i održivost

Panel rasprava "Inovativna poduzeća i održivost" koje zajedno organiziraju Hrvatsko društva ekonomista, Udruga MBA EFZG Alumni, Ekonomski fakultet Zagreb i Sveučilište u Dubrovniku, održat će se 5. 4. (petak) u prostorima Academis , Marka Marojice 2b, u Dubrovniku s početkom u 14 sati.

Na panelu će se razgovarati o ključnim ulogama koje inovacije imaju u održivom poslovanju i o načinu kako poduzeća mogu integrirati održivost u svoje poslovne poduhvate i dugoročne strategije.

Stručnjaci iz različitih područja razmijenit će ideje i iskustva o važnosti važnost inovacija u ostvarivanju održivih poslovnih praksi. Cilj je predstaviti kako inovativne organizacije mogu na različite načine postati pokretači promjena u smjeru održivosti, potičući ekonomski napredak uz istovremeno poštivanje društvenih i ekoloških normi. Na panelu će sudjelovati prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, Stephanie E. Trpkov, dr. sc. Anita Knezović, mr. oec. Zlatko Žuro, Tomislav Vuić i doc. dr. sc. Radoslav Barišić.

Inovativna poduzeća

[Objavljeno 26. 02. 2024.]

Održan skup u Bjelovaru

Izvrsno je bilo na forumu „Ekonomski potencijali geotermalne energije u Republici Hrvatskoj” koji smo organizirali u suradnji u Rotary klubom Bjelovar, a uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Uvodna izlaganja (Darko Tipurić i Sanja Živković) i rasprava na panelu (Dražen Jakšić, Martina Tuschl, Darko Marković, Tomislav Čorak, Igor Kovačević i Alen Požgaj) potaknuli su brojna pitanja i komentare iz publike.

Geotermalni potencijal Hrvatske obećava osnaživanje naše energetske supstancije. Trenutačno imamo samo jednu geotermalnu elektranu, uz očekivanja da će u idućih deset godina doći do uvođenja u rad barem njih desetak. Na području panonske Hrvatske postoji 75 geotermalnih prostora koji imaju potencijal za proizvodnju energije, od čega nešto više od dvije petine je pogodno za proizvodnju električne energije, a ostali za dobivanje toplinske energije. Ukupan energetski potencijal se procjenjuje na više 1 GW za električnu energiju, što nije malo, uz tri puta toliko za toplinsku energiju u izravnoj uporabi. Procjene od 400 milijuna eura očekivanih ulaganja su vrlo okvirne, ali pokazuju koliki je investicijski prostor u ovom energetskom području.

Investitorima u geotermalne elektrane trebamo osigurati, u okviru nacionalne strategije, lakši pristup kako bismo što imali što je moguće više takvih projekata. Dodatno, trebamo osvijestiti gradove i općine kako bi počeli razmišljati o uporabi geotermalnih toplinskih potencijala. Takva vrst energije je idealna za poslovne zone, poljoprivredne i industrijske projekte, turizam, grijanje javnih objekata i ustanove lokalnog karaktera i sl. Ključno je pronaći adekvatan model financiranja, ponajprije razmotriti mogućnost financiranja iz europskih fondova i analizirati opcije javno-privatnog partnerstva.

Postojeće aktivnosti te ulazak novih investitora na nedavnim natječajima sigurno bude optimizam da će geotermalni potencijal Hrvatske biti znatno više iskorišten u budućnosti.

Mislav Klobučić, Dario Hrebak i Sunčica Bulat Wursching dali su snažan obol u organizaciji i potpori ovom skupu.

Bjelovar
Foto: EFOS

[Objavljeno 12. 03. 2024.]

Održan skup u Osijeku

Održan je skup “Regionalni razvoj u Hrvatskoj: razvojna tranzicija Slavonije” u organizaciji MRRFEU, Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Hrvatske udruge poslodavaca, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku – HAZU i Hrvatskog društva ekonomista.

Program su otvorili dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku i član Glavnog odbora HDE prof. dr. sc. Boris Crnković, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić. Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić je započeo dijalog dijeleći ključne uvide o strategijama i planovima Ministarstva vezanim uz razvojnu tranziciju Slavonije, a bile su potaknute i važne rasprave o načinima unapređenja regionalnog razvoja, prilagođavanju novim ekonomskim trendovima te optimizaciji korištenja sredstava iz fondova Europske unije.

Koordinaciju i moderiranje skupa obavila je istaknuta članica HDE-a prof. dr. sc. Nataša Drvenkar.

Inovativna poduzeća
Foto: EFOS

[Objavljeno 28. 02. 2024.]

Može li Hrvatska bez turizma?

Hrvatsko društvo ekonomista i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci organiziraju skup pod nazivom „Može li Hrvatska bez turizma?“ koji će se održati u Opatiji, 14. 3. 2024. (četvrtak) s početkom u 10 sati.

Uvodničari će biti Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, i prof. dr. sc. Marko Perić, dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i član Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista. U panel raspravi sudjelovat će Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH, Fernando Kirigin, gradonačelnik Grada Opatije, doc. dr. sc. Katarina Bačić, članica Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista i prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Moderator će biti izv. prof. dr. sc. Siniša Bogdan, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci.

Hrvatska je iznimno ovisna o turizmu, najviše u cijeloj Europi i šire. Udio turizma u ukupnoj dodanoj vrijednosti gospodarstva Hrvatske je više od dva puta veći od prosjeka EU. No, hrvatski turizam obilježava relativno niska produktivnost i dodana vrijednost, temeljeno na visokoj sezonalnosti, malom broju hotela i nižim prihodima po gostu od prosjeka razvijenih turističkih zemalja. Na naslovno pitanje panela, sustav umjetne inteligencije GPT je odgovorio sljedeće: „Hrvatska bi mogla opstati bez turizma, ali bi to imalo značajan negativan utjecaj na gospodarstvo. Turizam je ključna grana hrvatskog gospodarstva, pridonoseći znatnom dijelu BDP-a i zapošljavajući veliki broj ljudi. Bez turizma, gospodarstvo bi se suočilo s padom prihoda, povećanjem nezaposlenosti i općenito smanjenjem ekonomske aktivnosti.“

Pitanje je možemo li u Hrvatskoj razviti pametan i održivi turizam koji podrazumijeva dobrobit sadašnjih, ali i budućih generacija. Trebamo u tom pravcu tražiti načine da se investicije u turizmu povežu sa zelenom i digitalnom tranzicijom i da se osnaže poveznice s poljoprivrednom i prehrambenom industrijom.

Inovativna poduzeća

[Objavljeno 27. 02. 2024.]

Regionalni razvoj: razvojna tranzicija Slavonije

Hrvatsko društvo ekonomista je suorganizator i partner skupa "Razvojna tranzicija Slavonije", koji će se održati 27. 2. 2024. u Osijeku.

Na skupu u obliku znanstveno-stručnog dijaloga nastojat će se potaknuti rasprava oko dva ključna pitanja: kako uspostaviti regionalnu ekonomsku ravnotežu i kako mjeriti regionalni ekonomski uspjeh.

Na skupu će sudjelovati ministar regionalnog razvitka i fondova Europske unije Šime Erlić, župan Osječko-Baranjske županije Mato Lukić, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku i član glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista prof. dr. sc. Boris Crnković , gradonačelnik Osijeka, Ivan Radić, zastupnica u Hrvatskom saboru Nataša Tramišak, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Irena Weber, dogradonačelnik Osijeka Dragan Vulin, predsjednica Katedre za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Đula Borozan, uz moderiranje istaknute članice HDE i profesorice Ekonomskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Nataša Drvenkar.

Inovativna poduzeća

[Objavljeno 19. 02. 2024.]

Ekonomski potencijali geotermalne energije u RH

Pozivamo vas na forum pod nazivom „Ekonomski potencijali geotermalne energije u Republici Hrvatskoj” u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista i Rotary kluba Bjelovar, koji će se održati u subotu, 9. ožujka 2024. s početkom u 10 sati u Domu kulture Bjelovar.

Forum će biti organiziran u formi uvodnih izlaganja i panel rasprave na kojima će sudionici izložiti svoja razmišljanja o ekološkim i ekonomskim koristima iskorištavanja geotermalnih izvora i prikladnim strategijama lokalnih zajednica kako bi se maksimizirale društvene koristi. Osim toga, razmotrit će se pozitivan ekonomski utjecaj i potencijal stvaranja novih poslovnih kapaciteta i projekata naslonjenih na iskorištavanje geotermalne energije.

Na skupu će sudjelovati prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, dr. sc. Sanja Živković, Energetski institut Hrvoje Požar, Martina Tuschl direktorica Sektora za geotermalnu energiju Agencije za ugljikovodike, Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, Igor Kovačević, glavni direktor za operativne poslove Crosco, Integrated Drilling & Well Services Co., Ltd. Darko Marković, načelnik općine Mali Bukovec, Alen Požgaj, direktor poduzeća Bukotermal i Tomislav Čorak izvršni direktor i partner Boston Consulting Group (BCG).

U ime Rotaryja skup će pozdraviti Mislav Klobučić, asistent guvernerke i Sunčica Bulat Wursching, guvernerka Rotary International Districta 1913.

Rotary

[Objavljeno 05. 02. 2024.]

Održan skup u Rijeci

U četvrtak 18.1., u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista i Gospodarskog savjeta Ekonomskog fakulteta u Rijeci, u hotelu Hilton Rijeka Costabella održan je skup pod nazivom „Hrvatska u Eurozoni i Schengenu – iskustva nakon godinu dana“.

Skup su otvorili izv. prof. dr. sc. Vesna Buterin, prodekanica za suradnju s gospodarstvom i poslovanje i dekan prof. dr. sc. Sasa Drezgić u ime Ekonomskog fakulteta u Rijeci, i u ime Hrvatskog društva ekonomista predsjednik HDE prof. dr. sc. Darko Tipurić. Okupljenima se obratio i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut.

Zanimljiva predavanja imali su dr. sc. Michael Faulend, viceguverner Hrvatske narodne banke i dr. sc. Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH. Uslijedila je interesantna i provokativna rasprava u kojoj su sudjelovali panelisti Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze, Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Ivo Markotić, član uprave eLog d.o.o., Zvonimir Viduka, direktor Altpro d.o.o., i Mislav Vučić, CEO i član upravnog odbora Jadran-galenski laboratorij d.d. , uz moderiranje prof. dr. sc. Darka Tipurića.

Na marginama skupa otvorile su se brojne teme vezane uz osnaživanje hrvatske konkurentnosti i povećanja društvenog blagostanja.

Skup Rijeka

[Objavljeno 19. 01. 2024.]

Hrvatska u Eurozoni i Schengenu – godinu poslije

Kongres ekonomista

Hrvatsko društvo ekonomista i Gospodarski savjet Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci organiziraju skup pod nazivom “Hrvatska u Eurozoni i Schengenu - iskustva nakon godinu dana“ koji će se održati 18. 1. 2024. (četvrtak) u hotelu Hilton Costabella u Rijeci s početkom u 10 sati. Skup će otvoriti prof. dr. sc. Sasa Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Vesna Buterin, prodekanica Ekonomskog fakulteta i prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

Uvodna izlaganja imat će dr. sc. Michael Faulend, viceguverner Hrvatske narodne banke i dr. sc. Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH. U panel raspravi sudjelovat će Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze, Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Ivo Markotić, član uprave eLog d.o.o., Zvonimir Viduka, direktor Altpro d.o.o., i Mislav Vučić, član upravnog odbora Jadran - Galenski laboratorij d.d. Panel će moderirati prof. dr. sc. Darko Tipurić.

[Objavljeno 09. 01. 2024.]

Održano prisjećanje na profesora Vladimira Veselicu

Kongres ekonomista
Foto: Knjižnično-dokumentacijski centar EFZG

Povodom desete obljetnice smrti prof. dr. sc. Vladimira Veselice u utorak, 19. prosinca 2023. godine u Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta u Zagrebu održan je skup „Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista profesora Vladimira Veselicu“, u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
Uvodne govore održali su prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, dekanica Ekonomskog fakulteta, i prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista. Uz moderiranje profesora Tipurića uslijedio je panel u kojem su sudjelovali prof. emer. dr. sc. Ljubo Jurčić, Hrvatsko društvo ekonomista, prof. dr. sc. Danijela Miloš Sprčić, Ekonomski fakultet u Zagrebu, prof. dr. sc. Mato Crkvenac, Hrvatsko društvo ekonomista, Zrinka Udiljak Bugarinovski, univ. spec. oec., prof., viša knjiž., voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, i dr. sc. Josip Mihaljević, Institut za hrvatsku povijest. U izrazito dostojanstvenom tonu govornici i panelisti su se osvrnuli na životni put profesora Veselice, njegovo znanstveno i političko djelovanje, ali i visoko humani odnos koji je njegovao prema svima s kojima se tijekom života susreo. Sopranistica Marija Vidović dirljivim je vokalnim izvedbama upotpunila događanje kojem se odazvao veliki broj prijatelja, kolega i suradnika te članovi obitelji. Zahvaljujemo poduzeću JANAF d.d. na potpori skupu.

Kongres ekonomista
Foto: Knjižnično-dokumentacijski centar EFZG

[Objavljeno 20. 12. 2023.]

Hrvatska u Eurozoni i Schengenu – godinu poslije

Najavljujemo skup pod nazivom “Hrvatska u Eurozoni i Schengenu – iskustva nakon godinu dana” u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista i Gospodarskog savjeta Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji će se održati u četvrtak, 18. siječnja 2024. s početkom u 10 sati u hotelu Hilton Rijeka Costabella. Na skupu će svoja izlaganja imati Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke i Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, nakon kojih će uslijediti panel rasprava na kojoj će sudjelovati istaknuti menadžeri iz uglednih hrvatskih kompanija. Uskoro ćemo objaviti detaljan program.

Kongres ekonomista

[Objavljeno 19. 12. 2023.]

Održan 20. svjetski kongres ekonomista

Predsjednik društva prof. dr. sc. Darko Tipurić sudjelovao je na sastanku Izvršnog odbora i vijeća Međunarodnog udruženja ekonomista (International Economic Association (IEA)) koji se održao 13. prosinca 2023. u Medellínu, Kolumbija, u sklopu 20. svjetskog kongresa ekonomista u organizaciji Međunarodnog udruženja ekonomista i Universidad EAFIT Colombia. Na sastanku su predstavljene nove članice udruženja i raspravljene smjernice za buduće aktivnosti. Hrvatsko društvo ekonomista ponosni je član Međunarodnog udruženja ekonomista posljednja dva desetljeća.

Kongres ekonomista

[Objavljeno 14. 12. 2023.]

Sjećanje na Vladimira Veselicu

U utorak 19.12. u 10 sati održat će se skup pod nazivom “Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista profesora Vladimira Veselicu” u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u Knjižnično-dokumentacijskom centru Fakulteta. Skup će biti organiziran u formi panela na kojem će sudionici izložiti svoja razmišljanja, bibliografske i druge podatke vezane uz rad profesora Veselice.

Na skupu će govoriti Sanja Sever Mališ, dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, a na panelu će sudjelovati i prof. emer. dr. sc. Ljubo Jurčić, prof. dr. sc. Danijela Miloš Sprčić, prof. dr. sc. Mato Crkvenac, kao i Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Josip Mihaljevic s Instituta za hrvatsku povijest. Pokrovitelj skupa je JANAF d.d.

Kongres ekonomista

[Objavljeno 13. 12. 2023.]

Zahvala sudionicima 31. tradicionalnog savjetovanja

31. tradicionalno savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista obilježio je niz odličnih predavanja, diskusija i ideoloških konfrontacija nekih od najuglednijih ekonomskih umova Hrvatske. Uz, među ostalim, obraćanje umjetne inteligencije sudionicima, preko punih pet panela i tri sraza stavova tijekom tri dinamična opatijska dana, ovogodišnje savjetovanje obilovalo je prilikama za čuti kako ekonomsku politiku RH promišljaju oni koji je kroje, oni čiji poduzetnički podvizi ovise o njoj i oni koji je analiziraju.

Zahvaljujemo svim visokim gostima, predavačima, moderatorima, panelistima i sudionicima na još jednom nezaboravnom druženju te posebno sponzorima koji su omogućili da se savjetovanje održi na tako visokom nivou. Vidimo se i dogodine!

HDE i HOK potpisali Okvirni sporazum o suradnji sl. 1

[Objavljeno 27. 11. 2023.]

Dodijeljena Nagrada Društva

Odlučujući o radovima za dodjelu „Nagrade Hrvatskog društva ekonomista“ za 2023. godinu, pristiglima na temelju Natječaja za „Nagradu Hrvatskog društva ekonomista“ objavljenog 31. svibnja 2023., Glavni odbor Hrvatskog društva ekonomista je na 6. sjednici održanoj 10. listopada 2023., na temelju članka 7. Pravilnika o „Nagradi Hrvatskog društva ekonomista“, nakon provedene rasprave i glasovanja donio Odluku o dodjeli „Nagrade Hrvatskog društva ekonomista“ radu autora izv. prof. dr. sc. Sabine Hodžić, dr. sc. Tanje Fatur Šikić i dr. Eyupa Dogana “Green environment in the EU countries: The role of financial inclusion, natural resources and energy intensity“, Resources Policy, Elsevier, Vol. 82, 2023.

[Objavljeno 15. 11. 2023.]

Potpisan Okvirni sporazum o suradnji s HOK-om

HDE i HOK potpisali Okvirni sporazum o suradnji sl. 1

Hrvatsko društvo ekonomista i Hrvatska odvjetnička komora potpisali su Okvirni sporazum o suradnji koji će omogućiti suradnju između dviju struka, pravosuđa i ekonomije, kao i organizaciju zajedničkih aktivnosti i promicanja dobre poslovne prakse. Na temelju Sporazuma, koji je zaključen 30. listopada 2023. godine u Zagrebu, ove dvije organizacije zajednički će djelovati i pridonijeti ostvarenju ciljeva usmjerenih na jačanje pravne sigurnosti građana, poduzetnika i investitora, te poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, što sve u konačnici doprinosi i standardu građana Hrvatske.

„Okvirni sporazum u suradnji između naše dvije organizacije omogućit će suradnju između dviju struka posebno u promicanju dobre poslovne prakse. Zajedničko djelovanje Hrvatske odvjetničke komore i Hrvatskog društva ekonomista pridonijet će ostvarenju ciljeva usmjerenih na jačanje pravne sigurnosti građana, poduzetnika i investitora, te poboljšanje poslovnog okruženja, konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i u konačnici standarda građana Hrvatske“, rekao je Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

„Povezivanje ekonomske i pravne struke može pomoći, između ostaloga, kako bismo ostvarili ciljeve vezane uz oblikovanje poželjne budućnosti hrvatskog gospodarstva i hrvatskog društva u cjelini. Na temelju potpisanog sporazuma Hrvatsko društvo ekonomista i Hrvatska odvjetnička komora će zajednički organizirati aktivnosti i stručne događaje od važnosti za obje discipline. Na 31. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista koje će se održati od 8. do 10. studenoga u Opatiji, bit će predstavljen potpisani Okvirni sporazum“, izjavio je prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

HDE i HOK potpisali Okvirni sporazum o suradnji sl. 2

[Objavljeno 31. 10. 2023.]

Novi predsjednik Hrvatskog društva ekonomista

Skupština Hrvatskog društva ekonomista 25. svibnja 2023. godine jednoglasno je donijela odluku o imenovanju prof. dr. sc. Darka Tipurića za novoga predsjednika Društva. Odluka je stupila na snagu danom donošenja.

Glavni urednik Prof. dr. sc. Darko Tipurić redoviti je profesor u trajnom izboru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa iznimno bogatom akademskom i znanstvenom karijerom. Od 2014. godine pročelnik je Katedre za organizaciju i menadžment gdje je voditelj i nositelj niza kolegija na preddiplomskom i diplomskom studiju te poslijediplomskim specijalističkim studijima i poslijediplomskom doktorskom studiju. Osim toga, na istom je fakultetu u različitim razdobljima obnašao funkcije prodekana za međunarodnu suradnju i odnose s gospodarstvom, zamjenika dekana i dekana. Voditelj je MBA programa i „Leadership" studija na matičnom fakultetu i gostujući profesor na više domaćih i međunarodnih sveučilišta.

Autor je više od dvije stotine znanstvenih i stručnih radova iz područja menadžmenta u zemlji i inozemstvu te dobitnik četiriju nagrada „Mijo Mirković“. Sudjelovao je kao suradnik i istraživač u većem broju znanstvenih projekata te u radu većeg broja domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, savjetovanja i simpozija. Član je programskih odbora, recenzentskih i uredničkih odbora više međunarodnih znanstvenih konferencija. Sudjeluje u brojnim međunarodnim projektima razvoja i unapređenja prakse korporativnog upravljanja u srednjoj i istočnoj Europi. Dobitnik je najvećeg svjetskog priznanja Rotary Internationala „Service Above Self“ za humanitarni rad.

Ujedno je dugogodišnji član Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista te aktivno sudjeluje u aktivnostima Društva. Na čelu Društva zamijenit će dosadašnjeg dugogodišnjeg predsjednika prof. emer. dr. sc. Ljubu Jurčića kojem Hrvatsko društvo ekonomista ovim putem zahvaljuje na iznimnom angažmanu i doprinosu radu Društva.

[Objavljeno 14. 06. 2023.]

Slanje radova za 20. svjetski kongres ekonomista

Dvadeseti svjetski kongres ekonomista u organizaciji Međunarodnog udruženja ekonomista (International Economic Association (IEA)) i Universidad EAFIT Colombia održava se od 11. do 15. prosinca 2023. u Medellínu, Kolumbija. Međunarodno udruženje ekonomista okuplja društva ekonomista diljem svijeta i predstavlja jedinstvenu međunarodnu organizaciju koja povezuje ekonomiste iz razvijenih zemalja i zemalja u razvoju iz širokog spektra područja. Tako je i Hrvatsko društvo ekonomista njegov član od 1999. godine. Ovogodišnji kongres predstavit će radove vodećih svjetskih ekonomista. Očekuje se dolazak više od 500 ekonomista iz cijeloga svijeta, a preko 400 radova bit će predstavljeno na samostalnim i paralelnim akademskim izlaganjima.
Više informacija o kongresu i poziv za slanje radova možete naći na poveznici.

[Objavljeno 25. 11. 2022.]

Natječaj „Nagrada Hrvatskog društva ekonomista“

Na temelju članka 5. Pravilnika o „Nagradi Hrvatskog društva ekonomista“, Odbor za dodjelu nagrade Hrvatskog društva ekonomista dana 31. svibnja 2023. raspisuje natječaj za „Nagradu Hrvatskog društva ekonomista“. Natječaj je dostupan na poveznici.

[Objavljeno 31. 05. 2023.]

Ekonomska politika Hrvatske u 2024.

Hrvatsko društvo ekonomista vas poziva da se pridružite vodećim ekonomskim znanstvenicima i stručnjacima na 31. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista koje se održava od 8. do 10. studenoga 2023. u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji.

Ove godine HDE će se zajedno sa sudionicima na savjetovanju okvirno baviti sljedećim temama:

 • Buduća ekonomska politika – novi izazovi
 • Održivi, inovativni i otporni turizam
 • Nove tehnologije – umjetna inteligencija i izazovi za ekonomiju i korporativni sektor
 • Ekonomski aspekti građevinskog sektora i ključne razvojne teme
 • Druge aktualne teme od gospodarskog značenja.

Vidimo se u Opatiji!

[Objavljeno 01. 06. 2023.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 25. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. emer. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu Skupštinu.
OVDJE

[Objavljeno 17. 05. 2023.]

Zahvala sudionicima jubilarnog 30. savjetovanja

Zahvaljujemo svim visokim gostima, predavačima, moderatorima, panelistima i sudionicima koji su se odazvali pozivu Hrvatskog društva ekonomista i sudjelovali u programu jubilarnog 30. savjetovanja. Ponovno su s nama bili i studenti ekonomskih fakulteta i njihovi dekani te i svima njima zahvaljujemo što su svojim sudjelovanjem pridonijeli da savjetovanje prođe u odličnom tonu i atmosferi. Savjetovanje ne bi bilo moguće bez truda i angažmana naših partnera i sponzora te im ovim putem zahvaljujemo.
Pozivamo vas da ostanete u kontaktu s nama i pratite naš rad na Facebook stranici HDE-a.

[Objavljeno 17. 11. 2022.]

Održana redovna izborna Skupština

Dana 18. svibnja 2022. održana je na poziv predsjednika Društva redovna izborna Skupština Hrvatskog društva ekonomista na kojoj su razriješeni dosadašnji članovi tijela te za sljedeće mandatno razdoblje 2022. – 2026.
Izabrani novi članovi upravnih i izvršnih tijela Udruge.

[Objavljeno 19. 05. 2022.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 25. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. emer. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu izbornu Skupštinu. Poziv je dostupan na poveznici.

[Objavljeno 10. 05. 2022.]

Zahvala sudionicima 29. tradicionalnog savjetovanja

Iznimno nam je zadovoljstvo što smo u trenutnim zahtjevnim pandemijskim okolnostima uspješno organizirali i održali 29. tradicionalno savjetovanje. Zahvaljujemo svim visokim gostima, predavačima, moderatorima, panelistima i sudionicima koji su se odazvali pozivu Hrvatskog društva ekonomista i sudjelovali u programu savjetovanja.

[Objavljeno 13. 12. 2021.]

Najava 29. tradicionalnog savjetovanja

Najavljujemo da će se 29. tradicionalno savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista održati 10., 11. i 12. studenoga 2021. u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji.
Uskoro više o programu, predavačima i temama.

[Objavljeno 15. 03. 2021.]

Održan online znanstveni dio savjetovanja

Sukladno epidemiološkim mjerama, znanstveni dio 28. tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista Ekonomska politika u 2021. ‒ Hrvatska poslije pandemije održan je 6. studenoga 2020. online te je tom prilikom objavljen i zbornik radova iz svih područja ekonomije i poslovne ekonomije te s aktualnim temama koje su povezane s COVID-19 okolnostima, uključujući mjere ekonomske politike, utjecaj na sektore, buduća ekonomska kretanja i druge povezane teme. Zahvaljujemo svim izlagačima, moderatorima i recenzentima što su svojim radom doprinijeli održavanju skupa.

Zbornik radova možete pogledati ovdje.

[Objavljeno 15. 03. 2021.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 25. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu Skupštinu.
OVDJE

U skladu s Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, redovna Skupština održat će se putem aplikacije Teams. Molimo sve članove koji žele sudjelovati da svoju e-mail adresu pošalju na bmilanovic@ingbiro.hr kako bi mogli dobiti poveznicu za sudjelovanje. Poveznicu ćemo Vam poslati u ponedjeljak, 28. prosinca 2020. u 15.00 sati na Vašu e-mail adresu.

[Objavljeno 18. 12. 2020.]

Ekonomska politika Hrvatske u 2021.

Ekonomska politika Hrvatske u 2021. – Hrvatska poslije pandemije

Poštovani, cijenjene kolegice i kolege, dragi prijatelji HDE-a,

obavještavamo Vas da je Hrvatsko društvo ekonomista zbog novonastale epidemiološke situacije odlučilo odgoditi 28. tradicionalno savjetovanje o ekonomskoj politici koje se trebalo održati od 4. do 6. studenoga 2020. u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma u Zagrebu.

Stožeru civilne zaštite Grada Zagreba uputili smo molbu za suglasnost za održavanje savjetovanja te smo dobili mišljenje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ da bi se sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Gradu Zagrebu održavanje skupova na kojima se očekuje veći broj sudionika trebalo organizirati virtualno.

Ako epidemiološke mjere to budu dopuštale, savjetovanje će se održati potkraj veljače 2021. godine, o čemu ćemo Vas obavijestiti tijekom siječnja.

Ljubazno Vas molimo da prihvatite našu ispriku te se nadamo da će se epidemiološka situacija popraviti i da će se steći uvjeti za održavanje savjetovanja.

Predsjedništvo HDE-a

[Objavljeno 19. 10. 2020.]

Zahvala sudionicima 27. tradicionalnog savjetovanja

Još jedno uspješno savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista priveli smo kraju, a da bude tako uspješno u velikoj mjeri pridonijeli su naši dragi visoki gosti, predavači, moderatori i panelisti, najbolji studenti ekonomskih fakulteta te svi ostali sudionici.

Ovim putem zahvaljujemo i našim partnerima i sponzorima te predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović na pokroviteljstvu. Bez njih održavanje savjetovanja ne bi bilo moguće.

Veliko hvala i divnim studentima koji su sudjelovali na 3. danu savjetovanja, Danu studenata ekonomskih fakulteta, u sklopu Panela 2. Riječi koje ste nam uputili s pozornice bile su iznimno nadahnjujuće, kao i vaši životopisi te trud i napor koji ulažete da se pokrenu vaša studentska i šira društvena zajednica.

Pozivamo vas da ostanete u kontaktu s nama i pratite naš rad na Facebook stranici HDE-a. Rado bismo čuli i vaše prijedloge, kritike i pohvale, stoga nam se slobodno obratite.

[Objavljeno 11. 11. 2019.]

Novi glavni urednik Ekonomskog pregleda

Glavni urednikGlavni odbor Hrvatskog društva ekonomista 19. lipnja 2019. godine jednoglasno je donio odluku o imenovanju prof. dr. sc. Josipa Tice za novoga glavnog urednika znanstvenog časopisa Ekonomski pregled. Ova odluka stupa na snagu 5. srpnja 2019. godine.

Prof. dr. sc. Tica se svojim dugogodišnjim radom i stručnošću nametnuo kao logičan izbor. Redoviti je profesor na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje je ostvario značajan doprinos u području makroekonomije i urbane ekonomike. Ujedno je dugogodišnji član Hrvatskog društva ekonomista i član Glavnog odbora te aktivno sudjeluje u aktivnostima Udruge.

Na čelu ovog cijenjenog časopisa zamijenit će dosadašnjeg urednika dr. sc. Gorana Buturca kojem Hrvatsko društvo ekonomista ovim putem zahvaljuje na iznimno aktivnom i plodonosnom dvogodišnjem angažmanu.

[Objavljeno 10. 07. 2019.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 25. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu Skupštinu.
OVDJE

[Objavljeno 29. 04. 2019.]

Zahvala sudionicima 26. tradicionalnog savjetovanja

Hrvatsko društvo ekonomista želi zahvaliti svim visokim gostima, predavačima, moderatorima i panelistima, najboljim studentima ekonomskih fakulteta te svim sudionicima koji su pridonijeli da 26. tradicionalno savjetovanje: Ekonomska politika Hrvatske u 2019. bude iznimno uspješno.

Savjetovanje ne bi bilo moguće bez truda i angažmana naših partnera, pokrovitelja i sponzora te im ovim putem zahvaljujemo.

Posebno želimo istaknuti odlične studente koji su dali velik doprinos diskusiji na 2. danu savjetovanja u sklopu Panela 3. i Danu studenata ekonomskih fakulteta. Raduje nas vaš entuzijazam i energija kojom pristupate rješavanju gorućih ekonomskih pitanja.

S naše strane, mi ćemo i dalje nastojati širiti ekonomsku riječ i misao te ustrajati u organizaciji ovoga skupa jer smatramo da je neophodan i da predstavlja jedinstveno mjesto okupljanja hrvatske ekonomske prakse i znanosti.

Vaši prijedlozi, kritike i pohvale uvijek su dobrodošli, a do sljedećeg susreta pozivamo Vas da ostanete u kontaktu s nama i pratite naš rad na Facebook stranici HDE-a.

[Objavljeno 12. 11. 2018.]

Održana redovna izborna Skupština

Dana 10. svibnja 2018. održana je na poziv predsjednika Društva redovna izborna Skupština Hrvatskog društva ekonomista na kojoj su razriješeni dosadašnji članovi tijela te za sljedeće mandatno razdoblje 2018. – 2022. izabrani novi članovi upravnih i izvršnih tijela Udruge

[Objavljeno 02. 05. 2018.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 25. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu izbornu Skupštinu.
OVDJE

[Objavljeno 02. 05. 2018.]

Jubilarno 25. tradicionalno savjetovanje

Ekonomska politika hrvatske u 2017

Završilo je jubilarno 25. tradicionalno znanstveno-stručno savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2018." koje je od 8. do 10. studenoga 2017. okupilo 70-ak predavača, panelista, autora i moderatora koji su svojim prilozima i aktivnim sudjelovanjem u programu pridonijeli da ovo Savjetovanje ispuni svoju tradicionalnu misiju povezivanja znanosti, struke, gospodarskog sektora i nositelja odlučivanja s ciljem analize stanja hrvatskoga gospodarstva te davanja prijedloga ekonomskih politika za sljedeću godinu.
Zahvaljujemo pokroviteljici – predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović na podršci hrvatskoj ekonomskoj znanosti.
Iskrene zahvale i svim visokim gostima, predavačima, moderatorima i panelistima, top studentima ekonomskih fakulteta, našim partnerima, sponzorima te svima koji su svojim angažmanom pridonijeli da Savjetovanje bude iznimno uspješno.
Trudit ćemo se i dalje biti aktualni, sadržajni i inovativni kako bismo sljedeće godine ne samo zadržali ovu razinu kvalitete nego bili još i bolji. Vaši prijedlozi, kritike i pohvale uvijek su dobrodošli.
Organizacijski odbor

Povodom 25. obljetnice Hrvatskog društva ekonomista izdali smo Spomenicu (1,06 MB) u kojoj smo dali osvrt na 25 godina djelovanja Društva i na radove objavljene u Ekonomskom pregledu i zbornicima radova sa savjetovanja.

[Objavljeno 16. 01. 2018.]

Ekonomski pregled 6/2016.

Ekonomski pregled - naslovnicaIzašao je broj 6. Ekonomskog pregleda, zadnji broj pod palicom glavnog urednika dr. sc. Ivana Teodorovića.

Sljedeći broj već je u pripremi od strane nove redakcije i novoizabranog glavnog urednika dr. sc. Gorana Buturca.

Zadnji broj časopisa pogledajte na stranicama hde.hr ili na Portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske.

S. Jurišić [27.02.2017.]

O aktualnim ekonomskim temama

O aktualnim ekonomskim temamaDr. sc. Branimir Lokin, dugogodišnji član Hrvatskog društva ekonomista, prati trendove i redovito vodi blog o aktualnim ekonomskim temama. Upućujemo na najnoviji članak u kojem analizira globalne bilančne trendove razmjene i zaključuje da svjetsko gospodarstvo ulazi u proces deglobalizacije, što se potvrđuje usporenijim gospodarskim rastom i efektima koji iz toga proizlaze. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.


*ekonomija *HrvatskoDruštvoEkonomista *Branimir Lokin *tekuća platna bilanca


S. Jurišić [17.02.2017.]

Novi glavni urednik Ekonomskog pregleda

Dr. Goran Buturac, dr. Dražen Kovačević i prof. Josip Tica na Skupštini HDEPredsjedništvo i Glavni odbor Hrvatskog društva ekonomista na 10. sjednici izabrali su novoga glavnog urednika znanstvenog časopisa Ekonomski pregled – dr. sc. Gorana Buturca, što je potvrđeno i na Skupštini održanoj 15.2.2017. Dr. Goran Buturac, znanstveni savjetnik u Ekonomskom institutu, Zagreb, izabran je na temelju kriterija znanstvene izvrsnosti zahvaljujući njegovom uspješnom doprinosu hrvatskoj ekonomskoj znanosti koji se ogleda u brojnim znanstvenim i stručnim člancima, istraživačkom radu na području makroekonomije, ekonomije međunarodne razmjene, ekonomskih prognoza, financijske analize i planiranja, gdje i donosi nove znanstveno utemeljene spoznaje. Dr. Goran Buturac je dugogodišnji član Hrvatskog društva ekonomista, član Glavnog odbora i sudjeluje u aktivnostima Udruge, posebno u promociji ekonomskih znanosti i osvješćivanju javnosti o aktualnim ekonomskim temama na znanstveno-stručnim savjetovanjima HDE-a.

Prof. Ljubo Jurčić u ime predsjedništva i Glavnog odbora HDE-a posebno je zahvalilo dr. sc. Ivanu Teodoroviću na dosadašnjem angažmanu i velikom doprinosu održanju visoke razine kvalitete Ekonomskog pregleda. Zaslužni znanstvenik dr. sc. Ivan Teodorović, dosadašnji glavni urednik, i dalje će surađivati kao član Uredništva.

S. Jurišić [17.02.2017.]

Redovna Skupština

Objavljen je poziv na redovnu godišnju Skupštinu Hrvatskog društva ekonomista ovdje.
Molimo članove da potvrde svoj dolazak najkasnije do 13.2.2017.
Skupština je otvorena svim članovima Udruge, a svi koji se žele učlaniti ili platiti članarinu za ovu godinu, mogu to učiniti ovako.
Za sva pitanja kontaktirajte nas na hde@ingbiro.hr.    

ČESTITKA

čestitka

Održana konferencija

Osijek 2016

Znanstveno-stručna konferencija uz javnu raspravu
“POLJOPRIVREDA, DEMOGRAFIJA I NOVE TEHNOLOGIJE”
Hrvatsko društvo ekonomista, HGK – Županijska komora Osijek i Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku

u petak, 22.04.2016. godine (od 10 do 14 sati) organizirali su Znanstveno-stručnu konferenciju kojom se, u obliku panela i pozvanih predavanja raspravilo o aktualnoj problematici hrvatske poljoprivrede, prehrambene industrije i srodnih industrija, demografskom deficitu (koji je najizražajniji upravo u ovoj Regiji) i novim tehnologijama koje mogu povećati produktivnost i inovativnost upravo u širem području djelatnosti povezanih s poljoprivredom. Cjelovit program: Program konferencije.

Izvadak iz medija:

 • Glas Slavonije, Do 2050.godine izgubit ćemo 300.000 ljudi, ovdje.
 • HRT radio, Uvjet za razvoj Hrvatske je poljoprivreda, ovdje.

Zahvaljujemo svim sudionicima, gostima predavačima, panelistima i suorganizatorima što su svojim angažmanom pridonijeli kvaliteti i uspjehu osječke Konferencije!

S. Jurišić [25.04.2016.]

Najava Konferencije

Osijek 2016

Znanstveno-stručna Konferencija i javna stručna rasprava na temu "Poljoprivreda, demografija i nove tehnologije"

Organizator: Hrvatsko društvo ekonomista u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i HGK  Županijskom komorom Osijek

Vrijeme: 22. travnja (petak) 2016., od 10,00 do 14,00 sati

Mjesto: HGK Županijska komora Osijek, Europske avenije 13, Osijek

razmak

Sudjelovanje: U programu Konferencije u svečanom i uvodnom dijelu uz domaćina sudjeluju organizatori i pozvani uzvanici, a nakon pozvanih predavanja dr. sc. Gorana Buturca iz Ekonomskog instituta u Zagreb i prof. dr. sc. Dražena Živića iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar, u panel raspravi sudjelovat će članovi Hrvatskog društva ekonomista, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog udruženja poslodavaca, Instituta Ivo Pilar te znanosti i struke. Sudionici skupa su pozvani gospodarstvenici, članovi HGK Županijske komore Osijek, članovi HUP-a, studenti Sveučilišta u Osijeku.

Prijava: Ulaz na Konferenciju je slobodan bez plaćanja kotizacije, ali uz prethodnu pisanu prijavu. Prijavni obrazac u prilogu.

razmak

Cilj Konferencije: Cilj ovoga projekta Hrvatskog društva ekonomista je  jačanje  suradnje znanosti,  civilnog društva, Sveučilišta i gospodarstva kako bismo kroz dijalog, raspravu i razmjenu mišljenja između partnera pridonijeli ostvarivanju razvojnog puta, u ovome slučaju s fokusom na područje Slavonije. Konferencija ima za cilj otvaranje javne stručne rasprave na temu poljoprivrede, demografije i novih tehnologija,  uz promociju ekonomskih znanosti te osvješćivanje i propitivanje uloge i značaja reafirmacije slobode i širine ekonomskih istraživanja u procesu rješavanja složenih društvenih problema.

Program Konferencije: Ovdje (PDF 1.47 MB)

Sažetak pozvanih predavanja:

Makroekonomska slika prehrambene industrije Republike Hrvatske,
dr. sc. Goran Buturac

Prehrambena industrija pokazala je veliku otpornost prema recesiji iz 2008. godine, ali najnoviji trendovi potvrđuju snažan konkurencijski pritisak i potrebu jačanja izvozne konkurentnosti. Nedovoljna diversifikacija proizvodnih i tržišnih struktura ukazuje na neiskorištene potencijale razvoja i potrebu većeg ulaganja u inovacije i razvoj novih proizvoda. Među analiziranim izvoznim segmentiranim tržištima, hrvatska prehrambena industrija je najbolje pozicionirana na tržištu CEFTA-e. Tu je najveći broj proizvoda s komparativnim prednostima, najveći stupanj diversifikacije izvoza te relativni i apsolutni vanjsko-trgovinski suficit. U odnosu na druge industrijske sektore prehrambena industrija ima treći najveći multiplikativni učinak na output koji ostvaruje hrvatska ekonomija, što potvrđuje strateški karakter ove djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo. Potencijali jačanja konkurentnosti prehrambenog sektora prepoznaju se u nastavku procesa rasta izvozne orijentiranosti, sve većoj zastupljenosti na brzo rastućim tržištima, rastu potrošnje hrane, ulaganjima u inovacije i razvoj novih proizvoda te ulaganjima u razvoj novih tržišta.

Depopulacija Hrvatske – činjenice i moguća/potrebna rješenja,
prof. dr. sc. Dražen Živić

Hrvatska se danas nalazi u dubokoj demografskoj krizi uzrokovanoj brojnim, složenim i dugoročnim destabilizacijskim čimbenicima kretanja i razvoja stanovništva te negativni dinamički i strukturni demografski trendovi postaju sve više ozbiljnom prijetnjom društvenoj stabilnosti i ekonomskom razvoju zemlje. Hrvatska gubi stanovništvo i prirodnim i mehaničkim putem, a posebno negativan proces u demografskom razvoju Hrvatske jest starenje stanovništva. Sve to produbljuje neravnotežu u funkcionalnim dobnim skupinama važnim za buduću reprodukciju, ali i za formiranje ekonomski aktivnog stanovništva, tj. radne snage. Iako je depopulacija u svim svojim oblicima opći proces u Hrvatskoj, postoji određena populacijska polarizacija koja se indicira i na razini administrativnih jedinica (županije, gradovi, općine) i na razini naselja (urbana/ruralna), odnosno regija (npr. Kontinentalna/Jadranska Hrvatska). Demografsko osiromašenje Hrvatske, napose sve izraženije populacijsko pražnjenje, bitan su činitelj prostorne, odnosno regionalne razvojne neravnoteže. Nužno je osmisliti i provesti sveobuhvatne poticajne mjere aktivne demografske politike u najširem smislu riječi, i s motrišta društveno-gospodarskog napretka, ali i sa stajališta nužne skrbi o nacionalnoj sigurnosti i hrvatskim strateškim interesima.

razmak

Programski odbor:

prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, (predsjednik)

prof. dr sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

dr. sc. Mladen Mlinarević, dopredsjednik Hrvatskog društva ekonomista

prof. dr. sc. Ivan Teodorović, glavni urednik Ekonomskog pregleda

Organizacijski odbor:

mr. sc. Snježana Jurišić, glavni tajnik Hrvatskog društva ekonomista, (predsjednica)

doc. dr. sc. Nataša Drvenkar, koordinatorica EFOS-HUP suradnje, Ekonomski fakultet u Osijeku

Zoran Kovačević, dipl. oec., predsjednik HGK Županijske komore Osijek

S. Jurišić [04.04.2016.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 25. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu Skupštinu.

::: Ovdje :::

S. Jurišić [17.02.2016.]

Završeno 23. tradicionalno savjetovanje

hde 2016

Završilo je 23. tradicionalno savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2016." koje je od 11. do 13. studenoga okupilo 70-ak predavača, panelista, autora i moderatora koji su svojim prilozima i aktivnim sudjelovanjem u programu pridonijeli da ovo Savjetovanje ispuni svoju tradicionalnu misiju povezivanja znanosti, struke, gospodarskog sektora i nositelja odlučivanja s ciljem analize stanja hrvatskoga gospodarstva te davanja prijedloga ekonomskih politika za sljedeću godinu...                                                                                  više

S. Jurišić [18.11.2015.]

hde 2016

Savjetovanje se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

hde 2016

CILJ I PROGRAM

Cilj 23. tradicionalnog savjetovanja je nastavak dugogodišnje inicijative Hrvatskog društva ekonomista koje kao organizacija civilnog društva podržava i zalaže se za dijalog, suradnju i partnerstvo predstavnika ekonomske znanosti i struke te općenito zainteresirane javnosti za ekonomska pitanja s javnim i državnim institucijama i kreatorima politika.

Savjetovanje podrazumijeva da demokracija, uspješno gospodarstvo i tehnologija, na čemu se temelji razvoj i bogatstvo zemlje, nije ostvarivo bez uključivanja znanja i znanosti. Upravo je zato savjetovanje i zamišljeno kao platforma uspostavljena za otvoreni dijalog svih relevantnih aktera o aktualnom stanju i perspektivama za gospodarski rast i razvoj Republike Hrvatske pod okriljem ekonomske znanosti.

Kao rezultat savjetovanja očekuju se prijedlozi za smjernice razvoja gospodarstva i odgovarajućih ekonomskih politika za 2016. godinu.

Program savjetovanja sastoji se od plenarnih predavanja pozvanih predavača, prijavljenih izlaganja i panel rasprava. Savjetovanje se odvija tijekom tri dana prema sljedećim tematskim cjelinama:

 • Ekonomska politika Hrvatske u 2016. godini
 • Demografski problemi Hrvatske
 • Razvoj Hrvatske kao digitalne ekonomije i društva
 • Može li Hrvatska riješiti makroekonomske neravnoteže
 • Hrvatska zaduženost – ima li izlaza
 • Tržište rada i perspektive
 • Aktualna istraživanja mladih znanstvenika

Predviđeni su paneli o digitalnoj ekonomiji, o ključnim ekonomskim pitanjima, mogućnostima rješavanja makroekonomskih neravnoteža, izlazu iz hrvatske zaduženosti, perspektivama tržišta rada i o rezultatima aktualnih ekonomskih istraživanja.

PROGRAM SAVJETOVANJA - PREUZMITE OVDJE

Organizacijski odbor

mr. sc. Snježana Jurišić, glavna koordinatorica – hde@ingbiro.hr
dr. sc. Katarina Bačić
prof. dr. sc. Branko Blažević
doc. dr. sc. Tomislav Ćorić
prof. dr. sc. Ljubo Jurčić
dr. sc. Dragan Kovačević
dr. sc. Mladen Mlinarević
prof. dr. sc. Josip Tica
Kamilo Vrana, dipl. ing.

KLJUČNI DATUMI

15. rujna 2015. - otvorene rane prijave
1. listopada 2015. – zadnji rok za predaju radova
23. listopada 2015. - redovne prijave
11. studenoga 2015. - svečano otvaranje
11. – 13. studenoga 2015. - trodnevni program savjetovanja

S. Jurišić [12.10.2015.]
koordinatorica 23.TSHDE

NAJAVA

Poštovana publiko, cijenjene kolegice i kolege, dragi prijatelji HDE-a,

u ovom brzom vremenu stalnih promjena naše tradicionalno savjetovanje čvrsta je točka za pregled aktualnog stanja hrvatskoga gospodarstva te za raspravu i iznošenje ideja i prijedloga za rješavanje ekonomskih problema pod okriljem ekonomske znanosti.

Hrvatsko društvo ekonomista sa zadovoljstvom najavljuje 23. tradicionalno savjetovanje o ekonomskoj politici Hrvatske u 2016.

11., 12. i 13. studenoga 2015. / Grand Hotel Adriatic / Opatija

Savjetovanje se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

Poziv za slanje radova

Poštovani članovi, kolege i suradnici,
Pozivaju se zainteresirani autori da sažetke radova ili gotove radove najkasnije do 1. rujna 2015. pošalju na hde@ingbiro.hr.
S obzirom na vremensko ograničenje trajanja savjetovanja, Znanstveno-stručni odbor će na temelju pristiglih sažetaka odabrati tematske radove koji će biti uključeni u program savjetovanja, dok će pristigli radovi koji prođu uređivačku recenziju biti objavljeni u Zborniku radova 23. tradicionalnog savjetovanja.
Svi autori će biti obaviješteni o prihvaćanju radova za Zbornik te o mogućnosti prezentacije rada na savjetovanju.
Konačni i cjeloviti radovi za objavu u Zborniku predaju se najkasnije do 1. listopada 2015., a prihvatljiva dužina rada je do 15 kartica.
Upute autorima su ovdje, a za dodatne upite stojim vam na raspolaganju.

S. Jurišić [16.7.2015.]
koordinatorica 23.TSHDE

OKRUGLI STOL

okrugli stol

Okrugli stol održao se 22. svibnja 2015. u sklopu proširene sjednicu gospodarskog vijeća ŽK Zadar u organizaciji HGK – Županijske komore Zadar.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gospodarskog vijeća ŽK Zadar Dario Jurin, uz pozdrav dobrodošlice stotinjak prisutnih gospodarstvenika, predstavnika institucija i lokalne uprave. Dario Jurin je predstavio financijske rezultate poslovanja gospodarstva Zadarske županije u 2014. godini te je iznio neke pokazatelje ovogodišnjih gospodarskih kretanja. Skupu su se obratili gradonačelnik Božidar Kalmeta i dožupan Božidar Longin, koji su iznijeli dobre primjere dosadašnjeg razvoja Zadra s osvrtom na uspješno provedene projekte.

 Drugi dio sjednice obilježila je panel-rasprava koju je vodio dopredsjednik HDE-a dr. sc. Mladen Mlinarević, a u kojoj su sudjelovali članovi Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista, prof. dr. Mato Crkvenac, dr. sc. Branimir Lokin, prof. dr. Ljubo Jurčić, doc. dr. sc. Tomislav Ćorić, dr. sc. Dragan Kovačević, prof. dr. Lovorka Galetić, prof. dr. Jože Perić i Dario Jurin, dipl.oec. Posebno naglašavamo da je prof. Lovorka Galetić dobila nagradu Zagrepčanka godine, na čemu joj sa zadovoljstvom čestitamo .

Panelisti su u konstruktivnom dijalogu argumentirali svoje poglede o mogućim pravcima izlaska iz krize, uz prijedloge za rješavanje problema državnog duga, deficita proračuna, nezaposlenosti, izvoza i drugih gorućih problema u hrvatskom gospodarstvu. U raspravi su sudjelovali mnogi gospodarstvenici iznoseći svoje aktualne probleme te su od uglednih ekonomista tražili pomoć u njihovu rješavanju.

Sve su popratili i mediji s naglaskom da je ovo prvi susret Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista i gospodarstvenika članova komore u Hrvatskoj. Vidi članak u Zadarskom listu.

S. Jurišić [1.6.2015.]

OKRUGLI STOL

Okrugli stol

S. Jurišić [15.5.2015.]

REFLEKSIJE I PORUKE 22.TRADICIONALNOGA SAVJETOVANJA HRVATSKOG DRUŠTVA EKONOMISTA

hde 2013

Tradicionalni skup ekonomista u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista održan je u Opatiji od 12. do 14. studenoga 2014. Savjetovanje je održano pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića.

Zahvaljujemo svim sudionicima, gostima predavačima i partnerima koji su svojim sudjelovanjem dali doprinos kvaliteti i zanimljivosti Savjetovanja te naznačili pravce za buduće djelovanje te zahvala sponzorima koji su omogućili uspješno odvijanje Savjetovanja.

Cilj savjetovanja prvenstveno je bio da se razmijene istraživački rezultati i stručna mišljenja o rezultatima ekonomske i razvojne politike u godini 2014. i ujedno da se daju bitne naznake za ekonomsku i razvojnu politiku u godini 2015., s pogledom na mogućnosti razvitka u srednjoročnom razdoblju, a prikaz Savjetovanja s refleksijama i porukama pripremio je prof. dr. sc. Ivan Teodorović:

Refleksije i poruke Savjetovanja (pdf 290 KB)

S. Jurišić [5.12.2014.]

Održana redovna Skupština

Dana 17. lipnja 2014. održana je na poziv predsjednika Društva redovna izborna Skupština Hrvatskog društva ekonomista na kojoj su razriješeni dosadašnji članovi tijela te za sljedeće mandatno razdoblje 2014. – 2018. izabrani novi članovi upravnih i izvršnih tijela Udruge.

S. Jurišić [18.6.2014.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 27. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. dr. sc. Ljubo Jurčić objavljuje Poziv na redovnu izbornu Skupštinu.
OVDJE - (pdf 125 KB)

Nakon 21. tradicionalnog savjetovanja

hde 2013

Završilo je 21. tradicionalno savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2014." koje se od 13. od 15. studenoga 2013. održavalo u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji. Zahvaljujemo pokrovitelju - predsjedniku Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivi Josipoviću na podršci hrvatskoj ekonomskoj znanosti te svim predavačima i panelistima koji su svojim prilozima i aktivnim sudjelovanjem u radu savjetovanja obogatili i uveličali naše tradicionalno savjetovanje, koje već 21 godinu održavamo s osnovnom misijom povezivanja znanosti, struke, gospodarskog sektora i predstavnika vlasti radi razmjene ideja i pogleda o konceptu i strategiji razvoja Republike Hrvatske. Cilj savjetovanja bilo je analizirati sve bitne segmente hrvatskoga gospodarstva i osnove ekonomske politike za iduću godinu i jedna od poruka je da je krajnje vrijeme da se pronađe novi model razvoja i rasta koji će uz uvažavanje šireg okvira ekonomske politike Europske unije, s kojim se kao članica trebamo uskladiti, ali i uzimajući u obzir i vlastitu specifičnu poziciju i dugoročni koncept strategije i razvoja, pokrenuti Hrvatsku iz stagnacije i depresije te gospodarske eutanazije koja nam prema dr. sc. Željku Lovrinčeviću prijeti. O aktualnim problemima i razvojnim ograničenjima te poziciji hrvatske ekonomske politike u okviru Europske unije izlagali su osim njega prof. dr. sc. Boris Cota, prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, prof. dr. sc. Josip Tica, prof. dr. sc. Ivan Mencer, prof. dr. sc. Mato Crkvenac, dr. sc. Saša Drezgić, dr. sc. Sandra Švaljek, dr. sc. Tihomir Domazet, Ivana Maletić i mnogi drugi istaknuti hrvatski ekonomisti. Glavni uvod o stanju i perspektivi hrvatskoga gospodarstva dao je predsjednik HDE-a prof. dr. sc. Ljubo Jurčić koji je istaknuo poticanje domaće potrošnje, što bi povećalo i proizvodnju bez koje se ne mogu riješiti problemi hrvatskoga gospodarstva. Sastavni dio savjetovanja bila su i tri panela: o industrijskoj politici koji je moderirao dr. sc. Žarko Primorac, o investicijskim potencijalima i ograničenjima, gdje je raspravu moderirao dr. sc. Dragan Kovačević, te o konkurentnosti hrvatskoga turizma u odnosu na ekonomsku politiku koji je vodio prof. dr. sc. Branko Blažević. U nastavku dobre regionalne suradnje u radu savjetovanja sudjelovali su i dr. sc. Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije, i izaslanik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Saša Marić koji su pridonijeli temi savjetovanja prezentacijom stanja u regiji. Zaključke i poruke sa savjetovanja pripremit će dr. sc. Ivan Teodorović i bit će objavljeni u Ekonomskom pregledu i na našim internetskim stranicama.

Zahvaljujemo našoj cijenjenoj publici, svim sudionicima i sponzorima Agrokoru, Eurohercu i Croatia osiguranju, koji su svojim doprinosima omogućili da se organizira ovo savjetovanje.

O programu savjetovanja više ovdje.

S. Jurišić [20.11.2013.]

Kopaonik biznis Forum

Kopaonik biznis Forum

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista prof. Ljubo Jurčić i dopredsjednik dr. Mladen Mlinarević sudjelovali su kao gosti na 20. Kopaonik biznis Forumu koji je od 13. do 15. ožujka organizirao Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije.

O Programu i sudionicima Foruma više ovdje.

S. Jurišić [18.3.2013.]

Predstavljanje knjige

"Svekolika hrvatska kriza" - prof. dr. sc. Vladimir Veselica

predstavljanje knjige

Dana 23. siječnja 2013. u velikoj dvorani Školske knjige predstavljena je najnovija knjiga počasnog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista prof. dr. sc. Vladimira Veselice. Knjiga "Svekolika hrvatska kriza" rezultat je višeljetne potrage vrsnoga znanstvenika za istinom. Hrvatska gospodarska i socijalna zbilja sfera su njegova interesa i on bogatstvom ideja i misli znanstvenim metodama otkriva dileme, slabosti, stranputice, prepreke, i sve probleme s kojima se susrećemo i borimo dok tražimo optimalne putove u neizvjesnu budućnost.

Autor obrađuje aktualna pitanja ekonomskog, društveno-političkog i socijalnog sustava te tumači fenomene i kategorije vezane uz hrvatsku zbilju u vrijeme globalne krize. Obujam od 700 stranica vodi nas kroz uzroke i posljedice krize, ocjene gospodarskih kretanja i financijske infrastrukture, preko geopolitike i geoekonomije do globalizacije i refleksije na Hrvatsku, i na kraju vizije o novom svijetu s novom ekonomijom, jer prije svega Vladimir Veselica jest vizionar i to ga izdvaja od ostalih ekonomskih pisaca. Knjigu su predstavili recenzenti akademik Vladimir Stipetić i prof. dr. sc. Dragomir Vojnić, prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, dr. sc. Marko Veselica i domaćin dr. sc. Ante Žužul. Predstavljanje je vodio dopredsjednik HDE-a dr. sc. Mladen Mlinarević.

S. Jurišić [25.1.2013.]

Postanite član Hrvatskog društva ekonomista

HDE skupština, ožujak 2012.Usvojen je prijedlog predsjedništva u sastavu: prof. Ljubo Jurčić, dr. Mladen Mlinarević, mr. Snježana Jurišić, i Skupština HDE-a je donijela odluku o načinu učlanjivanja i visini članarina za 2012. godinu. Članarina iznosi 200,00 kn za fizičku osobu, 600,00 kn za pravnu osobu, 100,00 kn za umirovljenike i 50,00 kn za studente. Za pretplatu na papirnato izdanje časopisa Ekonomski pregled potrebno je izdvojiti još 200,00 kn pa tako npr. na godišnjoj razini za 400,00 kuna fizička osoba - član Hrvatskog društva ekonomista dobiva sva prava jamčena Statutom, dostavu časopisa Ekonomski pregled na traženu adresu, zatim popust za sudjelovanje na tradicionalnom godišnjem kongresu hrvatskih ekonomista te druge pogodnosti. Glavni odbor HDE-a poziva sve zainteresirane da se učlane u Udrugu te tako postanu dijelom osviještenog korpusa koji daje svoj doprinos razvoju ekonomske struke i znanosti te promicanju i zaštiti profesionalnih standarda.

Prema Statutu redovnim članom Udruge može postati svaki poslovno sposobni državljanin Republike Hrvatske koji posjeduje diplomu ekonomskog fakulteta, kao i ostali akademski građani te fakultetski obrazovane osobe koje se stručno i znanstveno bave ekonomskim pitanjima. Ispunjenjem prijavnice i plaćanjem članarine te pretplate na časopis Ekonomski pregled osim što se postaje članom, pomaže se i rad Udruge, promicanje ekonomske struke i znanosti te izlaženje najstarijeg znanstvenog časopisa u ovom dijelu Europe, koji je s izlaženjem započeo davne 1935. godine. Više o učlanjivanju, pravima i obvezama članova vidi pod Registracija.

Skupština je osim rasprave o članarinama usvojila izvješće za prošlu godinu te program za 2012. koji osim redovnih aktivnosti obuhvaća i organizaciju savjetovanja:

 • Priprema i organizacija SEE Menadžment Foruma, u suradnji s Savezom ekonomista Srbije i IEDC – Poslovnom školom Bled, Beograd, rujan 2012.
 • Priprema i izvedba godišnjeg 20. tradicionalnog savjetovanja o ekonomskoj politici Hrvatske, Opatija, 14., 15. i 16. studenoga 2012.
 • Organizacija Okruglog stola na temu vizije Hrvatske do 2020.

I u 2012. godini Udruga će i dalje raditi na promicanju informiranja i edukacije te osim organizacijom savjetovanja i drugim akcijama intenzivno pridonositi aktiviranju hrvatskih znanstvenih i drugih potencijala kako bi pridonijeli boljoj suradnji politike i znanosti te kreiranju kreativnih rješenja za održivi razvoj Republike Hrvatske.
Tako i ovaj put pozivamo predstavnike ekonomske znanosti i struke, ali i druge aktere gospodarskog i političkog života te poslovne scene da se angažiraju u punoj mjeri u procese oblikovanja kreativnih rješenja za postojeće probleme i za održivi razvoj Hrvatske.

S. Jurišić [23.03.2012.]

Aktivnosti

slika savjetovanja Od 6. do 8. ožujka 2012. Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije organizira Kopaonik Biznis Forum na temu ekonomske budućnosti Srbije. Kao gosti na ovome značajnom savjetovanju sudjeluju i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista prof. dr. sc. Ljubo Jurčić i dopredsjednik Hrvatskog društva ekonomista dr. sc. Mladen Mlinarević, koji će se osvrnuti na ekonomsku situaciju u regiji s naglaskom na Hrvatsku i perspektive za gospodarski oporavak. Projekcije predviđaju rast BDP-a u Hrvatskoj do 0,8 posto u 2012. godini, uz značajno povećanje neizvjesnosti oko budućih kretanja.

U slučaju nastavka nestabilnosti u eurozoni, analitičari ne isključuju mogućnost da hrvatsko gospodarstvo uđe u novu recesiju, koja bi mogla ostaviti snažne posljedice na gospodarstvo kroz daljnji gubitak radnih mjesta i potrebu za snažnim strukturnim prilagodbama u nepovoljnom okruženju. Budući da se i prema prema prvim službenim prognozama Europske komisije očekuje da eurozona godinu 2012. završi u recesiji, a hrvatsko gospodarstvo je u gotovo svim aspektima povezano s onim Europske unije i eurozone – za očekivati je da će ova prognoza imati izrazito negativan utjecaj na sve buduće ekonomske analize i predviđanja o kretanju hrvatskog BDP-a u 2012. godini, a tako i na zemlje u regiji.

S. Jurišić [6.3.2012]

Novosti

slika savjetovanjaUšli smo u novu 2012. godinu puni iščekivanja i želja za pomakom na bolje. Izbori su pokrenuli promjenu, nova Vlada na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem izašla je s prijedlogom mjera koncentrirajući se ponajprije na smanjenje rashoda kako bi s proračunom pokazali da misle ozbiljno i da im je cilj spriječiti daljnji pad kreditnog rejtinga zemlje. U uštedama na rashodnoj strani od 4,6 milijardi kuna  dvije milijarde kuna uštedjet će se na rashodima za zaposlene u javnom sektoru, a milijardu na poticajima za poljoprivredu.
Neće biti otpuštanja ni smanjenja plaća u javnom sektoru, nego će se smanjiti dosadašnji veliki broj prekovremenih sati, ukinuti dodatno nagrađivanje, te otkazati ugovore o djelu i na određeno vrijeme.
Smanjit će se neke poreze i doprinose, pogotovo one koji opterećuju gospodarstvo, a rupu u proračunu nadoknadit će se dizanjem stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) sa sadašnjih 23 na 25%. Poduzetnici to ocjenjuju dobrim koracima, kao i prijedloge za rješavanje nelikvidnosti. Vlada pak, pri svemu tome osobito naglašava važnost investicija i novoga zapošljavanja.

Smjernice za pripremu proračuna nagovještavaju čvrste korake prema smanjenju deficita, što bi uz ostale poteze moglo biti dovoljno za dobivanje povjerenja financijskih tržišta.

Na referendumu za Europsku uniju većina hrvatskih državljana  izjasnila se ZA i to je također otvorilo  nadu da krećemo prema nekoj svjetlijoj budućnosti prije svega zbog političke i demokratske stabilnosti koju omogućuje članstvo u EU, ali i konkurentnosti u gospodarstvu te unutarnje društvene uređenosti.

No, što se realno događa u našem i europskom gospodarstvu iz ekonomskog kuta? Većina ekonomskih stručnjaka predviđa jačanje krize u EU, novi val recesije i ne odustaje od pesimističnih prognoza. Očekuje se daljnji pad realnog BDP-a, rast nezaposlenosti, smanjenje investicija, lošije punjenje proračuna od očekivanja, viša inflacija... Stabilizacija ekonomija eurozone i prvi učinci reformi u domaćem gospodarstvu trebali bi omogućiti blagi oporavak tek u 2013. kada bi Hrvatska i službeno ušla u Europsku uniju. A što nas čeka tada? Sigurno još veći izazovi nego što su bili tijekom pregovora i prilagodbe. Po ulasku predstoji nam borba za profiliranje, argumentiranje, dokazivanje i predstavljanje naše zemlje toj  novoj velikoj europskoj obitelji, što će podrazumijevati stvaranje partnerstva, povezivanje i koaliranje na temelju zajedničkih interesa, a prvo trebamo dobro znati koji su naši interesi.

Na tome tragu i Hrvatsko društvo ekonomista u ovoj godini najveći dio svoga  programa posvećuje viziji Hrvatske za iduće razdoblje

- organizacijom Okruglog stola na temu Hrvatska – vizija razvoja do 2020., koji će se održati ovoga proljeća i kojim započinjemo projekt Hrvatska 2020 u sklopu kojeg bi se izradila strategija razvoja,

- 20. tradicionalnog savjetovanja o ekonomskoj politici Hrvatske, koje se održava 14. – 16. studenoga 2012. u Opatiji, te

- kao suorganizator Menadžment Foruma o regionalnoj suradnji ove jeseni u Beogradu.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i podrže našu inicijativu.

S. Jurišić [02.02.2012.]